Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over Feniks LRN-line

Activerende werkvormen – Bij magazine: Slavernij… en nu?

22/03/2021 1m

ThiemeMeulenhoff heeft samen met het Rijksmuseum een magazine gemaakt over slavernij en de relatie tot hedendaags racisme. Het magazine is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 en de brugklassen van het voortgezet onderwijs.

Klik hier om het magazine Slavernij… en nu? te bekijken.

Slavernij en racisme bespreekbaar maken

In het magazine staan verhalen vanuit verschillende perspectieven. Hiermee willen we jou inspireren om slavernij en racisme bespreekbaar te maken in de klas. Om hierbij te helpen hebben we bij elk artikel in het magazine een activerende werkvorm gemaakt die je kunt inzetten in de les. De opdrachten zijn ook thuis uit te voeren.

De leskaarten

Bekijk hier de verschillende leskaarten met actieve werkvormen. Elk artikel heeft een eigen leskaart.

Waarom een magazine en leskaarten?

Met het magazine leren kinderen over de (Nederlandse) slavernijgeschiedenis. Dit gevoelige onderwerp laat zien dat geschiedenis een belangrijk vak is. Door situaties uit het verleden te bestuderen, krijg je meer inzicht in het nu. Je leert een eigen mening te vormen over belangrijke onderwerpen zoals racisme.

Wil je de relevantie van geschiedenis duidelijk maken aan jouw leerlingen? We maakten een animatie voor leerlingen die uitlegt waarom geschiedenis een belangrijk vak is. De animatie kan je helpen om leerlingen op te warmen voor het magazine en bijbehorende opdrachten. Bekijk de animatie hier.

Extra bronnen

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams