Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over Feniks LRN-line

Een stamboom geeft inzicht

22/03/2021 45m

Deze leskaart gaat over het artikel Op zoek naar mijn voorouders uit het magazine Slavernij… en nu? Klik hier om het artikel te lezen.

Introductie

Een stamboom maken is een manier om op zoek te gaan naar jouw voorouders. Je kunt veel leren over wie je bent, door te weten van wie je afstamt. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in het filmpje. Bekijk deze samen met jouw leerlingen. In deze opdracht gaan leerlingen, door middel van het maken van een stamboom, zelf op zoek naar hun voorouders.

De opdracht

Leerlingen maken een stamboom van hun eigen familie. Moedig hen aan zo ver mogelijk terug te gaan. Weten ze iets niet? Laat ze dan een vraagteken neerzetten. Of laat ze vragen stellen aan hun familieleden. Wat kunnen zij zich nog herinneren over hun voorouders? Of misschien is er iemand in de familie die al eens een stamboomonderzoek heeft gedaan?

Leerlingen kunnen de stamboom op een A3 vel maken of gebruiken een sjabloon van internet. Geef je les op afstand? Laat leerlingen dan een online tool gebruiken, zoals de stamboombouwer van lucidchart.com

Vragen aan de klas n.a.v. de opdracht

Onderstaande vragen kun je gebruiken om de opdracht in de klas na te bespreken.

  • Voor wie was deze opdracht makkelijk en voor wie niet? Waarom? Zorg dat leerlingen bij scheidingen, overlijden en adoptie goed begeleidt worden.

  • Wie heeft er veel lege plekken met een vraagteken?

  • Met wie uit je stamboom zou je graag in gesprek gaan? Waarom?

  • Wat zou je diegene vragen?

  • Welke afkomsten herken je in jouw stamboom? En in welke landen leefden jouw voorouders?

Klik hier om de andere leskaarten en het magazine Slavernij… en nu? te bekijken.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams