Nieuwe helden
Deze leskaart gaat over het artikel Helden van toen uit het magazine Slavernij… en nu? Klik hier om het artikel te lezen.
Introductie
Helden zijn een bijzonder fenomeen. Wie voor de één een held is, is voor de ander een vijand. En een heldendaad is niet altijd groots. We denken bij helden vaak alleen maar aan de personen van wie we de naam vaak hebben gehoord. Er zijn veel helden in de geschiedenis, die we helemaal niet zo goed kennen. Het is tijd om daar verandering in te brengen. In deze opdracht plaatsen leerlingen hun (nieuwe) held op een voetstuk.
De opdracht
Geef leerlingen de volgende opdracht:
Welke persoon verdient volgens jou een plek in de geschiedenisboeken en waarom? Leerlingen gaan ervoor zorgen dat deze held de erkenning krijgt die hij/zij verdient. Als je iemand hebt gekozen, google je naar afbeeldingen van die persoon. Maak daarna een tekening of kunstwerk waarin jouw held de hoofdrol speelt. Probeer iets te maken waaraan iemand direct kan zien waarom jouw persoon een held is. Bijvoorbeeld: iemand die een opstand tegen slavernij leidde, kun je tekenen als sterke en dappere leider van een groep.
Tips voor het kiezen van een held.
Vinden leerlingen het moeilijk om een held te kiezen? Deze denkvragen en websites helpen hen op weg.
Welke gebeurtenis in de geschiedenis vind jij interessant of belangrijk? Zoek op internet naar informatie over deze tijd. Lees je over een persoon die je nog niet kende? Of kun je zelf bedenken wie een held zou kunnen zijn geweest in deze tijd?
Denk eens aan de helden in jouw eigen leven. Wie zijn dat? Zijn zij allemaal bekend, of kunnen dat ook ‘gewone’ mensen zijn, zoals je beste vriend? Zijn er misschien ook mensen in de geschiedenis die toen door sommigen als held werden gezien?
In je geschiedenisboek leer je vooral over personen die belangrijk waren voor de Nederlandse of Europese geschiedenis. Maar wie is een held voor mensen uit andere delen van de wereld? The Black Archives ontwikkelde een poster met namen en gebeurtenissen die je nog niet kende uit jouw boek. De poster kun je gebruiken voor jouw heldenzoektocht. Welke naam maakt jou nieuwsgierig? En is dit volgens jou een held? Hier vind je een link naar de poster.
Veel helden zijn mannen. En vrouwen dan? Bekijk deze leskaart over vrouwen die een belangrijke rol in de geschiedenis speelden.
Tips voor maken van een kunstwerk
Denk na over waar je kunstwerk komt te staan
Wat voor soort kunstwerk wordt het: een schilderij, standbeeld, muurschildering of digitaal kunstwerk?
Hoe groot wordt je kunstwerk?
Van welk materiaal maak je jouw kunstwerk?
Vakoverstijgende opdracht
Met deze opdracht kun je de verbinding leggen met andere vakken. Zo kun je de tekenopdracht bijvoorbeeld laten uitvoeren tijdens de kunstlessen. Of laat leerlingen een pitch geven of betoog schrijven over hun gekozen held in de les Nederlands.
Klik hier om de andere leskaarten en het magazine Slavernij… en nu? te bekijken.