Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over Feniks LRN-line

Mapping Slavery

22/03/2021 45m

Deze leskaart gaat over het artikel Slavernij in Nederland uit het magazine Slavernij… en nu? Klik hier om het artikel te lezen.

Introductie

Slavernij is overal om je heen. Op meer plekken dan leerlingen denken. Op de kaart in het midden van het magazine zie je dat in heel Nederland in straten, huizen en op pleinen de herinneringen aan ons slavernijverleden te zien zijn. In deze opdracht bekijk je samen met de klas een van deze plekken.

De opdracht

Bezoek samen met de klas een monument of plek die te maken heeft met het slavernijverleden in jouw woonplaats. Als je niet in de gelegenheid bent om fysiek op pad te gaan, kun je gebruik maken van Google Streetview. Hiermee kun je plekken in de buurt ‘bezoeken’, maar ook interessante locaties bekijken die zich minder dicht bij school bevinden.

Laat leerlingen zich inleven in de rol van gids. Iedere leerling of duo kiest zelf via Mapping Slavery, een plek uit die ze willen bezoeken. Daarna bereiden ze voor die plek een korte presentatie voor in hun rol als gids. Deze opdracht kan evt. als huiswerk thuis worden voorbereid.

Ga je fysiek op pad met de klas? Laat alle leerlingen dan een presentatie voorbereiden over de locatie(s) die jullie gaan bezoeken. Kies willekeurig een aantal leerlingen uit die daar gaan presenteren. Laat de andere leerlingen die niet presenteren aanvullen.

De presentatie geeft antwoord op de vragen:

  • Wat is hier te zien en wat heeft dat te maken met het slavernijverleden?

  • Waarom kies je deze plek?

  • Waarom zouden andere mensen deze plek echt moeten bezoeken?

Klik hier om de andere leskaarten en het magazine Slavernij… en nu? te bekijken.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams