Vaknieuws nieuws & meer
opdracht Over Feniks LRN-line

Propaganda op Thiemo

14/10/2020 5m
Shutterstock Alle rechten voorbehouden.

Propaganda is een belangrijk onderwerp binnen de geschiedenis, ongeacht tijdvak. Op Thiemo hebben we een aantal leskaartjes over propaganda. Van tijdvak-specifiek tot algemene opdrachten waarin leerlingen zelf aan de slag gaan. Zit er een lesidee voor je bij?

Propaganda in WOII

  • Beeld en Boodschap. Het Onderwijsmuseum maakte in 2020 een expositie (incl. onderwijsmateriaal) over nazi-propaganda voor de jeugd. In bijbehorende les ontvangen leerlingen uitleg over propaganda, met een spel wordt getest of leerlingen het kunnen herkennen.

  • Education for Death. De grote tekenfilmmaker Walt Disney maakte in 1943 een bijzondere anti-nazifilm. Leerlingen bekijken het filmpje en beantwoorden kijkvragen.

  • De kranten uit de oorlog zijn belangrijke bronnen. Waar schreven kranten over? Op deze pagina kunnen leerlingen Het Parool van 1940-1945 inkijken. Zijn hier voorbeelden van propaganda te vinden, en hoe dan?

  • Luister naar radio Oranje, het journaal voor en door Nederlanders van 1940-1945. Stiekem uitgezonden omdat de Duitse bezetter geen nieuw van de geallieerden in de huiskamer wilde. Is anti-Duits sentiment in een uitzinding propaganda te noemen?

Zelf propaganda maken

In het heden

  • Propagandaballonnen. De spanningen tussen de Korea’s is vaak in het nieuws. Dit artikel over propagandaballonnen uit de Volkskrant geeft die spanning lekker concreet weer. Let op: deze les is ontwikkeld voor De Geo (aardrijkskunde), maar zou je ook in jouw les kunnen gebruiken.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams