Propaganda op Thiemo
Propaganda is een belangrijk onderwerp binnen de geschiedenis, ongeacht tijdvak. Op Thiemo hebben we een aantal leskaartjes over propaganda. Van tijdvak-specifiek tot algemene opdrachten waarin leerlingen zelf aan de slag gaan. Zit er een lesidee voor je bij?
Propaganda in WOII
Beeld en Boodschap. Het Onderwijsmuseum maakte in 2020 een expositie (incl. onderwijsmateriaal) over nazi-propaganda voor de jeugd. In bijbehorende les ontvangen leerlingen uitleg over propaganda, met een spel wordt getest of leerlingen het kunnen herkennen.
Education for Death. De grote tekenfilmmaker Walt Disney maakte in 1943 een bijzondere anti-nazifilm. Leerlingen bekijken het filmpje en beantwoorden kijkvragen.
De kranten uit de oorlog zijn belangrijke bronnen. Waar schreven kranten over? Op deze pagina kunnen leerlingen Het Parool van 1940-1945 inkijken. Zijn hier voorbeelden van propaganda te vinden, en hoe dan?
Luister naar radio Oranje, het journaal voor en door Nederlanders van 1940-1945. Stiekem uitgezonden omdat de Duitse bezetter geen nieuw van de geallieerden in de huiskamer wilde. Is anti-Duits sentiment in een uitzinding propaganda te noemen?
Zelf propaganda maken
Wat is propaganda, en hoe herken je het? In deze les verkennen leerlingen wat propaganda is. Dit is les 1 van een lessenreeks waarin leerlingen propaganda maken. Maar deze les is ook prima op zichzelf te gebruiken.
-
Ministerie van Propaganda. Leerlingen maken zélf propaganda beeld of video! In een reeks van 3 lessen.
Les 1: Wat is propaganda? (zie tip hierboven);
Les 2: Gebruik van foto/videobewerking software om propaganda te maken;
Les 3: Eigen propagandamateriaal ontwikkelen en verantwoorden.
In het heden
Propagandaballonnen. De spanningen tussen de Korea’s is vaak in het nieuws. Dit artikel over propagandaballonnen uit de Volkskrant geeft die spanning lekker concreet weer. Let op: deze les is ontwikkeld voor De Geo (aardrijkskunde), maar zou je ook in jouw les kunnen gebruiken.