Ministerie van Propaganda (1): Wat is propaganda?
artikel

Ministerie van Propaganda (1): Wat is propaganda?

225
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Welkom bij het Ministerie van Propaganda! Op deze leskaart vind je de instructies voor les 1: Wat is propaganda? En hoe herken je het? Er zijn twee vervolgende lessen beschikbaar, die samen een complete lessenreeks vormen. Maar deze introductieles is ook goed op zichzelf te gebruiken.

De opdracht 'Ministerie van Propaganda' gaat over het creëren van propaganda in verschillende tijdvakken. In plaats van dat de leerlingen alleen naar propaganda kijken, gaan ze dit nu zelf maken! Met deze opdracht kunnen de leerlingen hun creatieve kant laten zien en toch stofinhoudelijk bezig zijn. Je moet immers weten hoe propaganda in elkaar zit, voordat je het kunt inzetten.

Leerdoelen

Aan het einde van de opdracht:

  1. Je kunt aan de hand van een gekozen gebeurtenis/thema propaganda zoeken;

  2. Je kunt minimaal twee propagandatechnieken uitleggen en aantonen dat deze gebruikt is in het propagandaproduct;

  3. Je kunt aan de hand van foto- of videobewerking een propagandaproduct maken;

  4. Je kunt de gemaakte keuzes verantwoorden.

Les 1: Wat is propaganda?

In deze les ontdekken leerlingen wat propaganda is, kenmerken van propaganda en hoe ze het kunnen herkennen. Aan de hand van een propagandaposter uit de vorige toets verkennen ze het onderwerp. Vervolgens oefenen leerlingen met een stencil met voorbeelden zelf met het herkennen van propaganda.

Deze les duurt 45-60 minuten. Wat heb je nodig?

Ministerie van Propaganda

De Ministerie van Propaganda opdracht bestaat uit drie lessen die op elkaar volgen:

  1. Leren wat propaganda is

  2. Leren hoe je foto/video bewerkt in Camtasia Studio of Adobe Photoshop

  3. Zelf propaganda maken.

Bekijk hier de DA-modellen voor elk van de drie lessen. Je ziet zo in een oogopslag hoe de lessen zijn opgebouwd, wat er aan bod komt en hoe ze op elkaar volgen. Samen vormen de drie lessen een compleet geheel. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een stukje te doen, zoals deze introductieles over propaganda.

Propaganda maken?

Deze opdracht is ontworpen en ontwikkeld door Nienke Spanjer en Jasper Schaap, geschiedenisdocenten in spe. Voor het vak Vakdidactiek maakten zij deze opdracht.

leerdoelen

  • V.2.2. Bron en vraagstelling