Propaganda: beeld en boodschap
artikel

Propaganda: beeld en boodschap

267
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

In het Nationaal Onderwijsmuseum is nu de tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945' te zien. Deze tentoonstelling laat zien hoe kinderen werden beïnvloed door het nationaalsocialistische regime én hoe dat gebeurde door het gebruik van beeld. Bij de tentoonstelling is het educatieve programma Beeld en Boodschap ontwikkeld. Op deze leskaart vind je de (voorbereidende) les over het herkennen van propaganda.

De werkvorm

Hoe kan beeld mensen beïnvloeden? Wat is propaganda eigenlijk, en lukt het leerlingen om propaganda in de praktijk te herkennen? In het programma Beeld en Boodschap ontvangen leerlingen uitleg over propaganda. Met een spel wordt getest of leerlingen propaganda herkennen, waarna ze leren hoe je beeld stapsgewijs kan analyseren. In een klassikale opdracht wordt deze methode vervolgens geoefend.

Klik op 'Open' om de pagina met het lesplan en de factsheet van Beeld en Boodschap te openen. Met de instructies op de pagina kun je direct aan de slag.

Lestips

Lestip 1: Combineer met Thiemo-tegels

Binnen het materiaal over de Tweede Wereldoorlog zijn kaarten te vinden over de opkomst van het nationaal-socialisme en het gebruik van propaganda door nazi-Duitsland en de geallieerden. Verdiep het thema met de leerlingen met een of meer van deze tegels.

Lestip 2: Museumbezoek of gastles bij jou op school

Vond u de les geslaagd én wilt u een vervolg? Vervolg deze opdracht met een bezoek aan het museum of een gastles bij jou op school. Hierin staat de historische nazipropaganda centraal. Tijdens het museumbezoek bekijk je de tentoonstelling. In de gastles ervaar je een speciaal voor het museum ontwikkelde interactieve virtual reality-demonstratie. Neem voor informatie contact op met educatie@onderwijsmuseum.nl.