Maand van de Geschiedenis: Oost/West
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Oost/West. Waarom? Omdat de globalisering tot gevolg lijkt te hebben dat er steeds meer in “wij” en “zij” wordt gedacht. Is dat altijd zo geweest, of is dat iets van nu? Duik de geschiedenis in en verken de ontmoetingen tussen Oost en West in het verleden. We delen een aantaal Thiemo leskaartjes met je, die passen bij het thema.
Tip: Podcast Maand van de Geschiedenis
Voor de Maand van de Geschiedenis is een podcast serie gemaakt. Auteurs en historici delen interessante historische verhalen die passen bij het thema. Een aanrader voor je eigen interesse, of als inspiratie voor thema’s in jouw eigen lessen.
De Koude Oorlog
Het thema Oost/West doet direct denken aan de koude oorlog. Oost en West stonden tegenover elkaar, in Berlijn letterlijk gescheiden door een muur. Onderstaande leskaartjes belichten diverse aspecten van de Koude oorlog. Kies bijvoorbeeld voor uitleg over deze periode, de ervaringen van burgers, of bekijk het heden: dreigt er een nieuwe koude oorlog?
De Koude Oorlog, Berlijn en de muur. Een overzicht van de problematiek in de Koude Oorlog krijg je met deze SchoolTV video.
Een nieuwe Koude Oorlog. Een NOS clip over de nieuwe (of nooit verdwenen?) wapenwedloop.
Leven met een muur. Inwoners van Berlijn vertellen over het leven in een stad met een muur.
Berlijnse muur in jouw stad. Wie kun je niet meer bezoeken als plotseling een muur door jouw stad wordt gebouwd?
East side gallery. Laat jouw leerlingen virtueel de volledige East Side Gallery in Berlijn langs lopen. Er zijn interessante kunstwerken te vinden over Oost/West en wij/zij.
Slavernij
De ontmoeting tussen Oost en West mondde uit in slavernij. Onderstaande leskaarten gaan over het verleden, maar ook over omgaan met slavernij in het heden.
Moet je je schuldig voelen over ons slavernijverleden? In deze clip gaat een groep leerlingen in gesprek over schuld en herdenken van slavernijverleden.
Stemmen tegen slavernij. Een uitlegvideo over slavernij en abolitionisme.
Van slavernijplantage naar bar-restaurant. Marsha Mormon (44) is een nazaat van de tot slaaf gemaakten, en heeft nu zelf de plantage in beheer. Kijk, lees en luister.
Keti Koti. In deze video wordt verteld waarover deze herdenkingsdag gaat.
De Tweede Wereldoorlog
Onderstaande leskaartjes gaan over de verhouding tussen Nederland en Indonesië. In het verleden en het heden.
Nederlands-Indie wordt Indonesië. Dolores van het Klokhuis laat jouw leerlingen het huidige Indonesië zien en illustreert op welke manieren de eeuwenlange Nederlandse kolonisatie invloed heeft gehad op het land.
Indie in de oorlog. Hoe en waarom werd Indonesië een kolonie van Nederland? Deze video van 13 in de oorlog (Klokhuis) legt het uit.