artikel Over Feniks LRN-line

Maand van de Geschiedenis: Oost/West

21/10/2020 5m

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Oost/West. Waarom? Omdat de globalisering tot gevolg lijkt te hebben dat er steeds meer in “wij” en “zij” wordt gedacht. Is dat altijd zo geweest, of is dat iets van nu? Duik de geschiedenis in en verken de ontmoetingen tussen Oost en West in het verleden. We delen een aantaal Thiemo leskaartjes met je, die passen bij het thema.

Tip: Podcast Maand van de Geschiedenis

Voor de Maand van de Geschiedenis is een podcast serie gemaakt. Auteurs en historici delen interessante historische verhalen die passen bij het thema. Een aanrader voor je eigen interesse, of als inspiratie voor thema’s in jouw eigen lessen.

De Koude Oorlog

Het thema Oost/West doet direct denken aan de koude oorlog. Oost en West stonden tegenover elkaar, in Berlijn letterlijk gescheiden door een muur. Onderstaande leskaartjes belichten diverse aspecten van de Koude oorlog. Kies bijvoorbeeld voor uitleg over deze periode, de ervaringen van burgers, of bekijk het heden: dreigt er een nieuwe koude oorlog?

Slavernij

De ontmoeting tussen Oost en West mondde uit in slavernij. Onderstaande leskaarten gaan over het verleden, maar ook over omgaan met slavernij in het heden.

De Tweede Wereldoorlog

Onderstaande leskaartjes gaan over de verhouding tussen Nederland en Indonesië. In het verleden en het heden.

  • Nederlands-Indie wordt Indonesië. Dolores van het Klokhuis laat jouw leerlingen het huidige Indonesië zien en illustreert op welke manieren de eeuwenlange Nederlandse kolonisatie invloed heeft gehad op het land.

  • Indie in de oorlog. Hoe en waarom werd Indonesië een kolonie van Nederland? Deze video van 13 in de oorlog (Klokhuis) legt het uit.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams