Toen de Muur viel, viel een tijdperk om. In deze SchoolTV video maken leerlingen kennis met de problematiek van de Koude Oorlog.
Leerdoel:
Je geeft voorbeelden van de spanningen tussen de Sovjetunie en de V.S. ten tijde van de Koude Oorlog
Actieve werkvormen
Lestip 1: Een Muur bij ons
Hoe zou het leven zijn met een Berlijnse Muur in jouw stad? Wat zouden ze bijvoorbeeld niet meer kunnen doen door de muur? Laat leerlingen het leven met een muur middenin de stad verbeelden door de beperkingen te tekenen of te beschrijven.
Lestip 2: Muurtje maken
Vraag de leerlingen na het bekijken van de video naar kernbegrippen. Verzamel ze op het bord. Maak groepen en maak elke groep verantwoordelijk voor een van de begrippen. Ze maken daarna op een A3 een graffiti met een goede, grondige uitleg over het begrip. Ze kunnen hun muurdeel ook digitaal maken. Hang de bladen als een muur op het whitebord bij vervolglessen. Eventueel kun je leerlingen na een aantal lessen hun blad teruggeven om deze aan te laten vullen.
Lestip 3: Mu(ur)ziek
Laat leerlingen de tekst van Over de Muur van Klein Orkest onderzoeken. In de tekst staan veel verwijzingen naar personen en plaatsen. Geef de leerlingen een tekst met al dan niet gemarkeerde begrippen. Laat de leerlingen met eerdere leerstof de verschillende begrippen toelichten. Alternatief: Laat leerlingen zelf muziek kiezen die verwijst naar de Koude Oorlog en deze periode bespreken aan de hand van de tekst.
Thiemo ondersteunt docenten in hun dagelijkse les.