Vaknieuws nieuws & meer
opdracht Over Feniks LRN-line

Leren over: Keti Koti

23/06/2020 10m

1 juli is het feest van het breken van de ketenen ('Keti Koti'). Deze dag markeert de afschaffing van slavernij in Suriname. In Suriname viert iedereen Keti Koti. In Nederland zie je het feest ook steeds meer voorkomen. Zeker nu Nederland steeds meer rekenschap aflegt van het slavernijverleden. De viering is een goede gelegenheid om met leerlingen op onderzoek te gaan naar de slavernijgeschiedenis van Nederland.

Afschaffing van de slavernij

  • Maak met jouw leerlingen "live" de afschaffing van de slavernij mee in Suriname in deze Klokhuis video ! In bijbehorende opdrachten wisselen leerlingen kennis uit en doen ze zelf verslag van de afschaffing.

Keti Koti

  • Met deze video leren leerlingen waar de deelnemers aan de Keti Koti viering bij stilstaan. Bij toevoeging van de opdracht laten leerlingen op een creatieve manier zien wat ze weten van deze dag.

Slavernij

  • Met deze interactieve bron krijgen de leerlingen een beeld van de rol die Nederland speelde ten tijde van de slavenhandel.

Slavernijverleden

  • Lees hoe een oude plantage een bar-restaurant werd omgetoverd tot museum over de slavenhandel door Marscha, nazaat van tot slaaf gemaakten. In de opdracht ontwerpen de leerlingen een object voor het museum.

  • In deze video gaan jongeren in gesprek over de vraag hoe we het beste kunnen omgaan met het Nederlandse slavernijverleden. Moeten we ons schuldig voelen? In de opdracht brengen de leerlingen advies uit.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams