Vaknieuws nieuws & meer
artikel ThiemeMeulenhoff

Racisme in de klas

23/06/2020 5m

De afgelopen weken heeft het onderwerp racisme wereldwijd veel losgemaakt. Demonstraties, Black Lives Matter-protesten en het omverhalen van standbeelden: voorbeelden van momenten waarin mensen hun onvrede uiten over de huidige situatie. Hoe kun je dit onderwerp het beste met je leerlingen bespreken? En wat kun je doen tegen discriminatie in je eigen klas? In dit artikel geven we een aantal tips.

Voor jou

  • Het Kennisplatform Integratie en Samenleving zette vijf tips op een rijtje voor het tegengaan van discriminatie in de klas. Dit gaat onder meer over stereotypen en voordelen, de sociale norm, het ‘automatische brein’, het creëren van nieuwe associaties en het bevorderen van empathie.

  • Op de website van de Universiteit van Nederland geeft Professor Daniel Wigboldus een aantal colleges over discriminatie. Hierin gaat hij onder andere in op hoe onze hersenen werken als het gaat over vooroordelen. Hij laat de kijker testjes doen en geeft mooie voorbeelden. Bekijk hier de eerste van de vijf filmpjes.

  • In deze uitzending van KRO-NCRV gaan docenten in gesprek over gevoelige geschiedenis en slavernij.

  • Omgaan met diversiteit is een belangrijk onderdeel van het (burgerschaps)onderwijs. Maar hoe vul je dat in? Hoe ga je het gesprek aan? Hoe ga je om met grote meningsverschillen in de klas? De podcastserie Nu even wel van het Kennispunt MBO Burgerschap geeft docenten tips en ideeën over omgaan met diversiteit in de klas.

Met je leerlingen

  • De webportal Uitdeklas.nl heeft een verzameling games, films en (andere) interactieve werkvormen over vooroordelen, discriminatie en racisme samengesteld. Bij elke werkvorm zit een handige presentatie en een simpele handleiding met nuttige tips en voorbeeldvragen om het gesprek aan te gaan.

  • De Anne Frank Stichting heeft lesmateriaal en trainingen ontworpen die gaan over vooroordelen en discriminatie. Je krijgt daarin handvatten voor het omgaan met discriminatie en het bespreekbaar maken van dit onderwerp in de klas.

  • De online toolbox Stories That Move stimuleert leerlingen na te denken over diversiteit en discriminatie en om hun eigen standpunten en keuzes beter te doorgronden.

  • Via Diversity Media worden mediatrainingen en -lessen verzorgd waarin kinderen en jongeren wordt geleerd hoe ze kritische, zelfverzekerde mediagebruikers kunnen worden, hoe beeldvorming tot stand komt en wat de invloed daarvan kan zijn en hoe ze zelf via (social) media hun boodschap kunnen overbrengen.

Thiemo-tips voor in je les

Hieronder vind je een aantal links naar Thiemo-kaartjes die met dit onderwerp te maken hebben. Op deze kaartjes staan lesideeën en opdrachten in verschillende werkvormen.

  • Moet je je schuldig voelen over ons slavernijverleden? NPO 3FM gaat de klas in en bespreekt het met leerlingen. In het eerste deel van de video gaat het over slavernij en de rol van Nederland. Vanaf 6:00 wordt de lijn naar nu getrokken en gaat het over racisme in het dagelijks leven.

  • Grote opruiming? In deze clip komen voorbeelden van omstreden Nederlanders aan bod en vertellen historici hoe we kunnen omgaan met dit lastige verleden.

  • Beeldenstorm in de VS. In dit artikel lees je waarom veel Amerikanen demonstreren tegen beelden in hun land: een moderne ‘beeldenstorm’. Daarnaast vind je een aantal actieve werkvormen en tips om het gesprek met je klas aan te gaan.

In de methode

Onze lesmethodes worden met veel expertise en zorgvuldigheid ontwikkeld. Uiteraard staan we open voor opmerkingen, suggesties of aanvullingen. Heb jij ons iets te vertellen? Kom je bijvoorbeeld, onverhoopt, iets tegen wat raakt aan racisme? Meld het ons! Je kunt melding maken van inhoud van de lesmethode in dit formulier. Je melding komt bij de makers van het betreffende product terecht en wordt gebruikt om het te verfijnen.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams