Vaknieuws nieuws & meer
opdracht Over Feniks LRN-line

Dossier Corona

15/06/2020 3m

De wereld is in de ban van het coronavirus; jouw leerlingen waarschijnlijk ook. Je kunt het coronavirus in verschillende vakken behandelen, zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Hier vind je corona-lessen per vak en vakoverstijgende lestips.

Corona lesactiviteiten per vak

Geschiedenis

Aardrijkskunde

Vakoverstijgende lesactiviteiten

Lestip 1: Dossier corona – bestrijd het nepnieuws!

Laat leerlingen met behulp van Padlet een dossier maken van alles wat zij over het coronavirus leren. Padlet is een website waarop leerlingen een online prikbord, nieuwsoverzicht, mindmap of andere overzichten kunnen maken. De klas maakt gezamenlijk één Padlet bord. Na elke vakspecifieke lesactiviteit over corona vullen leerlingen hun klassikale Padlet aan. Je kunt hen de mogelijkheid geven hun bord ook aan te vullen aan de hand van actuele nieuwsberichten.

Er zit echter een addertje onder het gras: net als in de echte media wordt er nepnieuws verspreid. Wijs (in het geheim!) een aantal leerlingen in de klas aan die zo veel mogelijk onjuiste informatie op de Padlet proberen te plaatsen. Dit doen ze wel subtiel; als ze ontmaskerd worden als nepnieuws verspreider, mogen ze alleen nog maar juiste informatie plaatsen.

Je kunt hier na elke les weer op terugkomen en samen bespreken of de informatie op de Padlet waar is, of dat er nepnieuws op staat. Met het dossier heb je veel mogelijkheden: print het bord uit om te delen met de school, geef een beoordeling, of betrek de talen of kunstvakken erbij om op basis van de Padlet bijvoorbeeld een blog of kunstwerk te maken.

Lestip 2: Memes maken

Laat leerlingen na elke vakspecifieke lesactiviteit een meme/tik-tok/snapchat/instagrampost maken waarin ze de lesinhoud verwerken. Na de biologiequiz maken ze bijvoorbeeld een meme waarin ze informatie over virussen en het immuunsysteem verwerken. Geef hen hierbij de opdracht om een korte toelichting bij hun producten te schrijven.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams