artikel Over lesgeven

Retrieval Practice

29/05/2020 3m

Het actief ophalen van informatie uit je langetermijngeheugen, zodat je het een volgende keer wat makkelijker kunt en dus minder snel vergeet. In dit artikel lees je waarom retrieval practice werkt en hoe je het effectief inzet in jouw onderwijs.

Over Retrieval Practice

Door actief informatie uit je langetermijngeheugen te halen, versterk je de verbinding tussen de neuronen in je hersenen, waardoor je makkelijker informatie uit je langetermijngeheugen kunt halen (zie vergeetcurve). Manieren om dit te doen zijn bijvoorbeeld het beantwoorden van oefenvragen (toetsvragen, quizvragen) of het uit je hoofd opschrijven wat je van iets weet nadat je iets gelezen of gehoord hebt.

Daarbij is het belangrijk dat er enige tijd zit tussen de oefensessies: het is vooral effectief als je informatie deels vergeten bent en je je langetermijngeheugen actief aan het werk moet zetten. Anders is het automatisme en daardoor niet leerzaam.

Door het ophalen van informatie te herhalen, gespreid over steeds meer tijd (zie spaced practice) en door het afwisselen van onderwerpen en type oefenvragen daarover (zie interleaved practice), blijft de leerstof vervolgens beter hangen.

Over deze tip

Deze tip komt van leer.tips, een samenwerking tussen onderwijswebsite Vernieuwenderwijs en gedragswetenschappers van Neuro Habits. Leer meer over hun diensten op deze pagina.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams