artikel ThiemeMeulenhoff

Fotografiewedstrijd: Document Nederland Junior 2021

12/05/2021 5m

Voor de 13e keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Stuur je fotoserie in en maak kans op een eigen expositie in het Rijksmuseum.

De Fotowedstrijd

Het coronavirus heeft Nederland sinds begin 2020 in de greep. We kunnen niet wachten tot we weer naar een feestje kunnen, onze klasgenoten mogen ontmoeten in een volle aula of het vliegtuig in kunnen stappen naar een zonnige bestemming. Wij zijn benieuwd wat dit bizarre jaar met jou gedaan heeft. Wat heb je het meeste gemist en wat niet? Wat heb je over jezelf en je omgeving ontdekt? Hoe zou je deze tijd willen herinneren?

Maak een fotoserie van maximaal 5 beelden en stuur je serie in vóór 7 juni 2021.

Met deze fotografie-opdracht dagen ThiemeMeulenhoff en het Rijksmuseum jongeren uit om met dit thema thuis mee aan de slag te gaan. Lees hier meer informatie over de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior.

Leerdoelen

  • De leerling houdt er bij het betekenis geven aan heden en verleden rekening mee dat gedrag en ideeën van mensen door tijd, situatie en achtergrond worden bepaald.

Een stappenplan voor de fotowedstrijd

Stap 1: Brainstormen

Pak eens een pen en papier. Wat zijn de eerste beelden en woorden die in je op komen bij de vraag ‘Het nieuwe-oude-normaal’? Schrijf alles op waar je aan moet denken. Denk na over de volgende vragen:

  • Welke woorden horen voor jou bij de Corona periode?

  • Wat heeft afgelopen jaar voor jou persoonlijk betekend?

  • Hoe zou je deze tijd willen herinneren?

Tip: Een mindmap kun je ook (digitaal) samen maken. Zorg ervoor dat iedereen zich prettig voelt en durft te improviseren. Er wordt zoveel mogelijk bedacht. Hoe meer ideeën hoe beter. Gebruik hierbij bijvoorbeeld de apps Mindmeister en Pinterest.

Stap 2: Concept schrijven

Voordat je kunt beginnen met fotograferen is het verstandig om eerst je idee uit te werken. Dit noem je een concept. Je brainstorm kan hierbij helpen. Kies een richting en probeer een originele invalshoek te kiezen. Schijf nu een korte tekst waar jouw fotoserie over gaat en bedenk een pakkende titel.

Tip: Probeer in je concept de volgende vragen te beantwoorden: WAT wil ik vertellen? WAAROM is dat belangrijk? En HOE wil ik dat vertellen?

Stap 3: Fotograferen

En nu kan je aan de slag met de camera! Houd goed in gedachten wat voor verhaal je wilt fotograferen. Zorg dat je een serie maakt waar jij blij van wordt. Volg je intuïtie en ga van de gebaande paden af! En maak veel foto’s. Om een goede fotoserie te maken moet je veel fotograferen zodat je later een keuze kunt maken tussen de beelden die het verhaal/concept het beste weergeven. Maak vervolgens een serie van 3 tot 5 foto’s.

Tip: Volg je nieuwsgierigheid en ga op onderzoek uit met je camera.

Zorg voor een verrasende invalshoek en geef een inkijkje op iets wat nog niet door iedereen wordt gezien.

Stap 4: Selecteren en bewerken

Waarschijnlijk heb je nu onwijs veel foto’s gemaakt! Print ze uit op papier om overzicht te krijgen. Welke foto’s passen goed bij elkaar of zijn juist verschillend? Welke foto’s vullen elkaar aan? Denk eraan: een fotoserie is er om een verhaal te vertellen. Op welke foto’s wordt jouw verhaal het beste weergegeven? Schuif met de foto’s en kies de beste. Je kunt deze foto’s altijd bewerken op de computer om ze bijvoorbeeld meer contrast te geven. Pas hier wel mee op, de eerste foto is meestal het best.

Stap 5: Delen

Laat de leerlingen de fotoserie vóór 7 juni 2021 insturen via de website van het Rijksmuseum.

De makers van de tien beste series (5 vo / 5 mbo) worden geselecteerd door een vakjury en door het publiek via scholieren.com.

De 10 genomineerden worden uitgenodigd voor twee masterclasses onder begeleiding van fotograaf Henk Wildschut en experts van het Rijksmuseum. Met als resultaat een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum! De 2 uiteindelijke winnaars worden begin oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum bekendgemaakt. Zij mogen een dag meelopen met fotograaf Henk Wildschut. Daarnaast krijgt de winnaar uit het voortgezet onderwijs een foto-opdracht van Scholieren.com en wint de winnaar van het mbo een stage bij het Rijksmuseum.

Foto in de header is gemaakt door Henk Wildschut.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams