artikel ThiemeMeulenhoff

Activerende werkvormen – Revolusi! Indonesië onafhankelijk

07/03/2022 5m

Lesmateriaal voor het vmbo

Het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff lanceren lesmateriaal geïnspireerd op de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk. Er zijn drie videoportretten gemaakt van jongeren met een link naar voormalig Nederlands-Indië en de Molukken. In deze video’s staan we stil bij de impact op de betrokken van het koloniaal verleden en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Het lesmateriaal is methode onafhankelijk en heeft als doel om het gesprek te voeren in de klas met interactieve werkvormen.

Bekijk de teaser.

Drie portetten van jongeren en leskaarten

De videoportretten zijn van Jiri11, Guave (Romée en Myrthe) en Denise. Deze jongeren met een link naar het verleden van voormalig Nederlands-Indië en de Molukken, vertellen hoe dit verleden een rol speelt in hun familiegeschiedenis en hoe dit in hun eigen leven doorwerkt. In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen een directe connectie met deze geschiedenis.

Bekijk hier de verschillende leskaarten met actieve werkvormen. Elk artikel heeft een eigen leskaart.

Romée en Myrthe

Romée en Myrthe zijn Indisch. De vader van Romée is Indisch, zijn vader en moeder komen uit Java. De vader van Myrthe is ook Indisch, en haar moeder is Nederlands. De termen Indisch en Indonesisch liggen gevoelig en worden vaak verkeerd gebruikt. Het verkeerd gebruiken van woorden gebeurt regelmatig, ook in het dagelijks leven. In de video vertellen Romée en Myrthe hier meer over en over hun eigen bedrijf in batik mode ‘Guave’.

Jiri11

Jiri is van Molukse afkomst. Zijn opa kwam op zeventienjarige leeftijd naar Nederland. Dat ging niet zonder obstakels: hij kwam in meerdere kampen terecht en heeft zelf een nieuw leven in Nederland moeten opbouwen. Een leven waarin hij steeds hoop had om terug te keren naar zijn thuisland, maar dat is nooit gebeurd. Jiri draagt de geschiedenis van zijn opa en andere Molukkers met zich mee.

Denise

Denise is actrice. In de video vertelt ze over haar tentoonstelling waarin ze speelt en over de achtergrond van haar en haar ouders. De ouders van Denise hebben elk een ander geloof. Dat is in hun gezin geen probleem. Maar op welke manier hebben leerlingen te maken met verschillen in religie? Ook vertelt ze over de straatnamen en hoe verweven de oorlog is met Nederland.

Ook lesmateriaal voor het mbo

We hebben bij de video’s ook lesmateriaal gemaakt voor het mbo. Bekijk deze hier.

Over de tentoonstelling Revolusi

De tentoonstelling Revolusi! Indonesië Onafhankelijk biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 en is samengesteld door Nederlandse en Indonesische conservatoren. Centraal staan mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: strijders, kunstenaars, politici, diplomaten, journalisten en anderen. Hun persoonlijke ervaringen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft. In de tentoonstelling zijn ook nazaten van deze ooggetuigen aan het woord. De videoportretten van de jongeren voor het onderwijs sluiten hier op aan.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams