Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over Feniks LRN-line

Vrouwen in de geschiedenis

06/08/2020 5m

Ken je Hypatia, Judith Leyster en Sojourner Truth? Misschien (nog) niet. Toch waren dit vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Vrouwen worden bij het beschrijven van de geschiedenis nog wel eens ‘vergeten’, ook in de geschiedenisboeken. Dankzij de samenwerking tussen educatieplatform F-site en uitgeverij ThiemeMeulenhoff kunnen jouw leerlingen nu alles te weten komen over vrouwen in de geschiedenis.

Historische vrouwen

In Thiemo is een aantal kaartjes te vinden met lesmateriaal over vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis.

  • Hypatia: een zeer belangrijke wiskundige en filosofe in Alexandrië uit de oudheid. Ze had veel invloed en mensen kwamen van ver om haar te horen spreken. Hypathia’s dood maakte haar tot een legende.

  • Judith Leyster: de bekendste vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw. Haar schilderkunst is te herkennen aan de speelse taferelen. Er zijn vaak lachende mensen te zien.

  • Sojourner Truth: een Amerikaanse burger- en vrouwenrechtenactiviste. Ze werd beroemd met haar toespraken tegen slavernij en voor vrouwenrechten, met name voor zwarte vrouwen.

  • In de vernieuwde canon zijn ook vrouwen toegevoegd, bijvoorbeeld Sara Burgerhart en Marga Klompé.

Meer weten?

Op het platform van F-site is nog meer lesmateriaal te vinden over vrouwen uit de geschiedenis, toegespitst op de tien tijdvakken. Op dit moment zijn er meer dan vijftig verhalen en lesopdrachten over vrouwen beschikbaar: van jagers en boeren tot televisie en computers.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams