Judith Leyster: meesterschilder in de Gouden Eeuw
artikel

Judith Leyster: meesterschilder in de Gouden Eeuw

267
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Leerdoelen

  • Je leert over het leven van een vrouwelijke schilder in de Republiek van de 17e eeuw en waarom zij lange tijd in de vergetelheid is geraakt.

  • Je leert over de sociaal-economische positie van vrouwen in de Republiek van de 17e eeuw.

OPDRACHT

Eind 16e eeuw tot eind 17e eeuw kende de Republiek een in economische en cultureel opzicht voorspoedige periode. Er werd veel handelgedreven en er werd daardoor ook veel geld geïnvesteerd in kunst. Veel inwoners van de Republiek hadden schilderijen, gemaakt door bekende en minder bekende schilders, in hun huis hangen.

Maak een woordenweb en zet in het midden ‘schilders en schilderijen uit de Gouden Eeuw’. Vul het woordweb aan met welke schilders, schilderijen en schildergenres jij uit die tijd al kent. Ga eventueel op internet of in je geschiedenismethode op zoek naar meer schilders en schildergenres.

KEUZEOPDRACHT (1)

Bij de eerste opdracht heb je een aantal schilders, schilderijen en schildergenres genoemd. In het opdrachtenblad (klik op 'open') staat een aantal schilderijen van de bekendste vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw Judith Leyster.

  1. Welke genres schilderde Judith Leyster?

  2. Wat vind je van haar schilderijen? Leg je antwoord uit.

  3. Is er een schilder die je kent die eenzelfde manier van schilderen had?

KEUZEOPDRACHT (2)

In de 17e eeuw waren er naast Judith Leyster ook andere vrouwen actief als schilder. Naast dat vrouwen schilder waren, waren vrouwen net als mannen ook actief in de kunsthandel en op de huizenmarkt.

  1. Verklaar dit aan de hand van de economische situatie in de Republiek van de 17e eeuw.

  2. Lees onderstaande uitspraak uit een artikel van Trouw van 12 januari 2010. “Pas toen aan het einde van de 20ste eeuw de waardering voor vrouwelijke kunstenaars toenam, ontstond er ook voor Judith Leyster of mejuffrouw Molenaer zoals ze vreemd genoeg ook wel werd genoemd, kunsthistorische belangstelling.”

  3. Judith Leyster is de bekendste Nederlandse vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw. Toch is zij in de vergetelheid geraakt. In de eerste opdracht werd gevraagd om een woordweb te maken over schilders en schilderijen uit de Gouden Eeuw.

    • Als je terugkijkt op vraag 1 en 2 wat valt je dan op?

    • Hoe komt het denk je dat wij vooral mannelijke schilders uit de Gouden Eeuw kennen?

    • Verklaar waardoor het komt dat pas aan het einde van de 20e eeuw er meer waardering is ontstaan voor vrouwelijke kunstenaars.

Kijk op F-Site voor de bronnen en het leerlingenmateriaal bij deze opdracht.

Bron: F-Site.nu

leerdoelen

  • 6.1. Ontstaan van handelskapitalisme en begin van een wereldeconomie
  • 6.2. Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland