Vaknieuws nieuws & meer
podcast Over lesgeven

Inspiratie met onderwijs-podcasts

29/05/2020 3m

Meer leren over jouw mooie beroep, andere docenten en scholen? Of ben je op zoek naar inspiratie of vermaak? Voor het onderwijs zijn een aantal interessante podcasts beschikbaar. We zetten ze voor je op een rij.

Van kansenongelijkheid tot onderwijswetenschappen

  1. Krachtige Leraar Podcast. Deze tweewekelijkse podcasts zijn vormgegeven als een echte les mét leerdoelen. De onderwerpen en gasten zijn uiteenlopend. Luister bijvoorbeeld eens de podcast met economiedocent en auteur Frank Gaarthuis over differentiëren in het VO.

  2. DIT GAAT VAN JULLIE EIGEN TIJD AF. Academy4Learning probeert met zijn tweewekelijkse podcasts docenten te helpen hun weg te vinden in alle onderwijskundige theorie, zoals differentiëren en digitale vaardigheden.

  3. ‘Nablijven met …’. Interesse in innovatie? Schoolinfo interviewt maandelijks gasten uit het onderwijs over onderwijsinnovatie. Eerdere gasten waren Anke Swanenberg, docent op Agora en toetsdeskundige in opleiding, en Tim Surma, onderzoeker.

  4. Kennisnet podcasts. Kennisnet maakte een lange reeks podcasts over allerlei onderwerpen binnen onderwijs en ICT, zoals mediawijsheid en de digitale samenleving.

  5. Nu even wel. Omgaan met diversiteit is een belangrijk onderdeel van het (burgerschaps)onderwijs. Maar hoe vul je dat in? Hoe ga je het gesprek aan? Hoe ga je om met grote meningsverschillen in de klas? Deze podcastserie van het Kennispunt MBO Burgerschap geeft docenten tips en ideeën over omgaan met diversiteit in de klas.

  6. Opgejaagd. Op zoek naar een kritische kijk op het onderwijssysteem? In de podcastserie 'Opgejaagd' vraagt de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af: hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen?

TIP: podcasts kun je ook goed gebruiken in de les! Laat leerlingen zelf een podcast maken over de lesstof om deze op een leuke en actieve manier te verwerken. Bijvoorbeeld: leerlingen doen in een podcast 'live' verslag van hun deelname aan een kruistocht.

Meer weten?

Heb jij net als podcast-gasten ervaringen om te delen? Behalve podcasts kun je ook video's maken. Bekijk eens dit kaartje over vloggen als docent.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams