Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over lesgeven

Doe aan scaffolding

29/05/2020 1m

Het bieden van ondersteuning nét boven het niveau van de leerling en de ondersteuning vervolgens geleidelijk aan afbouwen, zodat hij het zelfstandig leert doen. Dat noemen we scaffolding. Waarom is dat zo belangrijk in het onderwijs?

Over scaffolding

Scaffolding staat ook wel bekend als de zone van de naaste ontwikkeling. Wat je zelfstandig kunt, is de actuele ontwikkeling. Waar je hulp bij nodig hebt, is de naaste ontwikkeling. Het gebied ertussen is de zone van naaste ontwikkeling: activiteiten die je nog niet zelfstandig kunt, maar wel wanneer je sociale ondersteuning krijgt bij de uitvoering ervan. Door leerlingen op dit gebied aan te spreken, bijvoorbeeld door het niveau van de directe instructie, de complexiteit van een activiteit of de gestelde eisen bij een opdracht, activeer je de neuronen en bevorder je daarmee actief het leren. Leerlingen komen zodoende in een flow terecht. Door de steun af te bouwen (‘faden’) leren leerlingen het zelfstandig te doen.

Over deze tip

Deze tip komt van leer.tips, een samenwerking tussen onderwijswebsite Vernieuwenderwijs en gedragswetenschappers van Neuro Habits. Leer meer over hun diensten op deze pagina.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams