Vaknieuws nieuws & meer
artikel ThiemeMeulenhoff

Activerende werkvormen - De Vaandeldrager

06/05/2022 1m

De komende 12 maanden zal Rembrandts De vaandeldrager te zien zijn in elk van de 12 Nederlandse provincies, via een unieke samenwerking tussen 12 musea, voordat hij permanent de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam betreedt.

Rembrandts meesterwerk De vaandeldrager uit 1636 werd in januari 2022 door de Nederlandse staat aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseumfonds. Het wordt algemeen beschouwd als het laatste grote belangrijke schilderij van Rembrandt dat in een openbare collectie is opgenomen.

Met deze rondleiding kunnen zoveel mogelijk mensen deze nationale schat zien voordat deze permanent wordt geïnstalleerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tour begint in mei 2022 in Friesland, waar De Vaandeldrager te zien zal zijn in het Fries Museum in Leeuwarden. Het schilderij reist vervolgens om de beurt naar elk van de deelnemende musea, gedurende drie weken per keer. Alle musea bieden gratis toegang op ten minste één dag in deze periode. Zodra de rondleiding is voltooid, kunnen bezoekers van het Rijksmuseum genieten van Rembrandts vaandeldrager die permanent te zien is in de Eregalerij.

Vaandeldrager in de klas

ThiemeMeulenhoff is educatief partner van het Rijksmuseum en daarom brengen wij de Vaandeldrager in de klas. Met in totaal vier opdrachten voor het voorgezet onderwijs in de onderbouw en bovenbouw.

De rondreis van het schilderij door Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij. Bekijk hier de mogelijkheden om de Vaandeldrager te zien.

De Vaandeldrager in heel Nederland te zien - Rijksmuseum

De Vaandeldrager voor iedereen...

  • Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven De Vaandeldrager te zien, is het de bedoeling dat elk museum minimaal één dag gratis toegang biedt.

  • ThiemeMeulenhoff heeft naast het lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs ook lesmateriaal voor het basisonderwijs en het mbo. Bekijk deze hier: De Vaandeldrager | ThiemeMeulenhoff

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams