Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over lesgeven

Deze YouTube-leraren helpen jou en je leerlingen op weg

29/05/2020 5m

Iedere docent heeft inmiddels de eerste stappen gezet in het verzorgen van afstandsonderwijs. Maar: je hoeft het niet in één keer allemaal zelf te doen. Voor bijna elke les zijn er al handige uitlegfilmpjes beschikbaar op YouTube. In dit kaartje brengen we je op de hoogte van Nederlandse YouTube-leraren die hun online lessen en uitlegvideo’s hebben gedeeld.

YouTube-kanalen per vakgebied

Wie zijn de 'YouTube-leraren' in jouw vakgebied?

Natuurkunde

  • Meneer Wietsma maakt al 5 jaar lang uitlegvideo’s voor het vak natuurkunde. Er zijn video’s beschikbaar voor veel uiteenlopende onderwerpen, inclusief speciale examenvideo’s voor examenleerlingen. Nu de scholen gesloten zijn in verband met het coronavirus, houdt hij ook livestreams om leerlingen live te helpen met hun prangende natuurkundevragen. Op zijn website deelt hij samenvattingen en oefenvragen.

Scheikunde

  • Oud-scheikundeleerkracht Sieger Kooij maakt uitlegvideo’s over scheikundige theorie op zijn kanaal Scheikundelessen. Heldere video’s over uiteenlopende onderwerpen voor havo en vwo.

Wiskunde

  • Math with Menno heeft meer dan 700 uitlegvideo’s gemaakt voor het vak wiskunde voor havo en vwo. Menno richt zich ook op de examenleerlingen door het aanbieden van online examentrainingen op basis van zijn YouTube filmpjes. Lees hier ook zijn 10 examentips voor wiskunde.

  • WiskundeAcademie biedt ook online uitlegvideo’s aan voor het vak wiskunde, voor de niveaus havo en vwo. De uitleg wordt gegeven door docent Roeland. Met twee grote kanalen naast elkaar wordt de uitleg voor hopelijk elke leerling duidelijk.

Economie

  • Economie Academy havo/vwo van economiedocent Frank staat vol uitlegvideo’s voor economie. De video’s variëren in tijdsduur van 2 tot 30 minuten. Ook ideaal voor examenleerlingen: hij uploadt video's van nabesprekingen van vragen uit oude examens. Examentips voor leerlingen deelde hij met ThiemeMeulenhoff.

  • Op OSAcademie staan filmpjes met uitleg van maximaal 15 minuten voor economie en bedrijfseconomie (M&O). De video's zijn gemaakt door meneer van Os, docent (bedrijfs)economie. Ook vind je er video’s met examenuitleg.

Nederlands

  • Arnoud Kuijpers, docent Nederlands, maakt uitlegvideo’s over de Nederlandse taal. Op dit moment maakt hij, in verband met het coronavirus, snel nieuwe video’s voor examenleerlingen. Houd dit kanaal dus goed in de gaten! De reeds beschikbare uitlegvideo’s gaan onder andere over (werkwoord)spelling, formulering, schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, grammatica, argumenteren en betogende voordrachten.

Aardrijkskunde

  • Aardrijkskunde bijles staat vol met korte uitlegvideo’s over aardrijkskundige onderwerpen, aan de hand van simpele animaties. Handig als extra steuntje in de rug voor iedere leerling. De video's zijn gemaakt door een docent aardrijkskunde.

  • Docent Roy uploadt op Aardrijkskunde Kennisclips uitlegvideo's, kennisclips en vlogs van het leven als docent. In verband met de coronacrisis houdt hij nu examentraining livestreams voor aardrijkskunde en geeft hij tips voor het verzorgen van afstandsonderwijs.

Geschiedenis

  • Een van de meest bekende YouTube-leraren is Joost van Oort. Op JORTgeschiedenis plaatst hij zeer complete uitlegvideo’s over elk tijdvak. Daarnaast deelt Joost graag zijn ervaringen om jou als docent ook op weg te helpen bij het maken van jouw eigen uitlegvideo’s.

Wat kun je met deze YouTube-kanalen?

Je kunt deze kanalen delen met leerlingen, zodat zij ondanks de sluiting van de scholen uitleg kunnen krijgen over de lesstof. Tip: deze YouTube-leraren hebben ook examenleerlingen veel te bieden, zoals examentips en nabesprekingen van examenvragen. Ook jij als docent kunt hier je voordeel mee doen. Gebruik bijvoorbeeld een uitlegvideo over het onderwerp waar je mee bezig bent, en voeg zelf de opdrachten toe die leerlingen moeten maken. Zo kun jij je focussen op het verzorgen van afstandsonderwijs, zonder direct zelf video’s te hoeven maken. Op Thiemo vind je ook inspiratie voor online verwerkingsvormen.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams