Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over lesgeven

Afstandsleren: welke online tools gebruik je voor instructie?

29/05/2020 7m

Irene van der Spoel is docent onderwijsinnovatie aan Instituut Archimedes (Hogeschool Utrecht) en oprichter van de website Today’s teaching tools. Op haar website geeft ze een cursus Online onderwijs en in samenwerking met ThiemeMeulenhoff gaf ze alvast snelle tips. Voor elke lesfase en lesdoel kunnen verschillende tools je helpen.

Instructie geven

Instructie geven op afstand kan in twee varianten: Synchroon en asynchroon. ‘Synchroon’houdt in dat je de instructie 'live' geeft. Hiervoor zou je bijvoorbeeld Skype, Google Hangouts kunnen gebruiken, maar ook Zoom heeft handige licenties om instructie te kunnen geven aan groepen. Ook kun je gratis gebruik maken van Whereby tot max. 12 leerlingen. Het lesgeven aan grote groepen via 'streamen' kan best een uitdaging zijn in het begin, en vereist wat handigheid om een kwartier aan "Hallo?!", "Hoor je mij?" of "Kun je mij zien?" te voorkomen.

Iets laagdrempeliger zijn instructievideo's. Dit is ‘asynchroon’. Dat kan met Microsoft PowerPoint. Bereid je PowerPoint voor zoals altijd en klik vervolgens op 'diavoorstelling'. In 'diavoorstelling' kun je klikken op 'dia voorstelling opnemen'. Als je PowerPoint 2016 of hoger hebt (bij Office365 scholen gratis te downloaden), opent zich een nieuw scherm waarin je op 'start opname' kunt drukken. Vervolgens kun je gewoon door je PowerPoint heenklikken terwijl je je instructie geeft zoals je dat gewend bent. Als je klaar bent met de opname kun je individuele slides eventueel nog aanpassen, en daarna kun je het bestand opslaan als video (MP4 of MOV). Deze video kun je vervolgens op YouTube, Vimeo, of een kanaal van jouw school zetten, waardoor de leerlingen en studenten bij de informatie kunnen.

Video's combineren met de methode

In Schooltas kunnen docenten online video’s toevoegen aan de lesmethode. Zo kun je als docent extra instructie klaarzetten voor je leerlingen. ThiemeMeulenhoff biedt gebruikers van methodes dit schooljaar in Schooltas gratis lesboeken aan. Neem contact op met vo@thiememeulenhoff.nl om hier voor jouw leerlingen gebruik van te maken.

Heb je geen Office365 op school? Kijk dan eens naar software als Screencast-O-Matic of Screencastify, waarmee je schermopnames kunt maken. Dan kun je alsnog je PowerPoint, Google Slides, of andere instructie opnemen. Natuurlijk kun je ook altijd nog overwegen om in de klaslokalen die nu toch leeg zijn, een gewone video op te nemen waarbij je het whiteboard gebruikt om je uitleg te geven...

Extra vragen bij je opname

Wil je ook nog vragen toevoegen aan je instructie? Gebruik een tool als EDPuzzle of PlayPosit, waarin je je video interactief kunt maken. Je kunt vragen toevoegen én bijhouden wie die vragen beantwoord heeft!

Het toevoegen van vragen wordt aanbevolen, o.a. Door Wessel Peeters van vernieuwenderwijs: "Enkel een filmpje of presentatie bekijken heeft, net als bij een hoorcollege of lange instructie, weinig zin. Voor diepere verwerking moeten er werkvormen toegevoegd worden die leerlingen/studenten laten nadenken. Zo kan er gevraagd worden om een tekst in te sturen die het filmpje samenvat (al dan niet in duo’s).

Kosteloos

Vanwege het coronavirus zijn er verschillende digitale tools die gratis licenties aanbieden om onderwijs op afstand te kunnen verzorgen. Voorbeelden hiervan zijn: EDPuzzle, Flipgrid, Google Hangouts Meet, Kahoot, Peardeck, Screencastify, Sutori, WeVideo, Zoom en Quizlet. Ook de digitale omgevingen van uitgevers zoals ThiemeMeulenhoff zijn direct benaderbaar. Als je de websites van deze tools bezoekt, komt de aanbieding in veel gevallen vanzelf in beeld. Zo niet, gebruik de zoekfuncties op de websites.

Er zijn veel aanbieders van tools en docenten hebben in deze tijd alles op een rij gezet. Bekijk hieronder meer verzamelingen van tips om te leren op afstand:

Tips van Mart van der Linden

Tips van Karin Winters

Tips van Wessel Peeters

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams