Een wereldberoemd Duits gedicht (029-B1)
artikel

Een wereldberoemd Duits gedicht (029-B1)

52
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

INFORMATIE OVER DEZE OPDRACHT

  • Thema: Goethe, literatuur, gedicht, klassieker, lezen

  • ERK-niveau: B1

  • Vaardigheid: luisteren

  • Werkvorm: open vragen beantwoorden (individueel)

  • Duur: 15 minuten (5 minuten film, 10 minuten vragen)

Leerdoel

  • Kan veel films volgen waarin een groot deel van de verhaallijn wordt gedragen door visuele effecten en actiescènes, en die helder worden gepresenteerd in directe taal.

    (B1)

Instructie

De leerlingen bekijken de animatie van het beroemde gedicht "Der Erlkönig". Tijdens het kijken beantwoorden de leerlingen drie open vragen. De vierde vraag is optioneel.

Het antwoordmodel vindt u in het antwoordblad 'Antwoorden THIEMO-Opdrachten' in de docentenomgeving van Thiemo onder de tab 'Methodedocumenten'.

Inleiding

Bijna 250 jaar oud is het gedicht "Der Erlkönig". Het gedicht wordt gezien als een van de hoogtepunten uit de Duitse literatuur. Mensen vinden het nog steeds mooi. Het is een gedicht over een jongen met hoge koorts die de dood ziet. Het gedicht is zo beroemd, dat er tegenwoordig veel filmpjes bestaan die het verhaal uitbeelden.

Vragen

Bekijk het filmpje en concentreer je op wat de 'Erlkönig' vertelt. In het gedicht hoor je aan het begin en het eind een verteller, en daar tussen zijn soms de vader, soms de zoon en soms de 'Erlkönig' aan het woord.

1. Over welk familielid praat de 'Erlkönig' de eerste keer? Wat heeft dit familielid voor de jongen?

2. Over welke familieleden praat de 'Erlkönig' de tweede keer? Wat kunnen deze familieleden doen met de jongen?

3. De derde keer dat hij aan het woord is, begint de 'Erlkönig' heel aardig: "ich liebe dich". Maar hij wordt ineens fel. Wat vertelt hij aan de jongen als de jongen niet meewerkt?

4. EXTRA opdracht: Er bestaan veel versies van 'Erlkönig' op YouTube. Zoek een versie die jij beter en leuker vindt. Laat die aan de docent zien en vertel waarom deze versie beter/leuker is.