Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over lesgeven

We bevestigen graag onze voorkeur

29/05/2020 1m

Mensen hechten vaak meer waarde aan informatie die hun eigen ideeën bevestigt. Een belangrijk effect om je bewust van te zijn. Meer over de confirmation bias lees je hier.

Over de confirmation bias

Deze neiging noem je in het Engels de confirmation bias. Tegelijkertijd hebben mensen de neiging om minder aandacht te besteden aan informatie die eigen ideeën tegenspreekt. Zo zullen mensen die geloven dat inentingen slecht zijn en bijvoorbeeld autisme veroorzaken, minder snel onderzoeken opzoeken of geloven die aantonen dat dit niet het geval is: deze onderzoeken zullen mensen alleen maar meer laten geloven in hun eigen standpunt.

Deze bias verklaart ook waarom het soms zo lastig is van een bestaande overtuiging af te wijken. Het maakt het moeilijker om objectief naar een situatie te kijken en helaas kan het daardoor ook leiden tot onjuiste conclusies of beslissingen.

Over deze tip

Deze tip komt van leer.tips, een samenwerking tussen onderwijswebsite Vernieuwenderwijs en gedragswetenschappers van Neuro Habits. Leer meer over hun diensten op deze pagina.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams