Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over leerlingen

Ik like dus ik ben: Social media debat

06/08/2020 30m

Maar ze weten toch al alles over social media?

Vanaf de bovenbouw van de basisschool heeft bijna elke leerling een smartphone. Vanaf dat moment hebben ze continu toegang tot (social) mediaplatformen als Instagram, WhatsApp en Musical.ly. Ze communiceren er, gaan relaties aan, bejegenen klasgenootjes... Het echte leven en de realiteit van social media lopen door elkaar. De ervaring leert dat meeste jongeren niet beseffen dat nare online omgangsvormen op social media blijvende schade veroorzaken aan anderen en zichzelf. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan de digitale omgangsvormen en mogelijke gevolgen van social mediagebruik.

Social mediatraining

Diversity Media biedt een online social mediatraining over 1) Online identiteit, 2) Online privacy, 3) Wat zijn jouw online grenzen & 4) Media, nepnieuws en beeldvorming. Meer informatie over de gehele training vind je hier.

Op Thiemo delen we stukjes van de training om samen met jouw leerlingen te doen. In deze les voeren leerlingen een debat over stellingen rondom social media en privacy.

Let's debate!

Klik op 'Open' (linksboven op het kaartje) om de PowerPoint te openen.

Hierin vind je allerlei stellingen rondom social media gebruik en privacy. Bijvoorbeeld: Mag je zomaar een lelijke foto van iemand posten? en Ouders mogen zich niet bemoeien met wat kinderen op hun telefoon doen. Ook digitaal pesten komt aan bod. Halverwege de PowerPoint staan twee filmpjes die het probleem van cyberpesten aan de orde stellen, gevolgd door stellingen over het onderwerp.

In de PowerPoint staan ook al instructies voor de leerlingen. Je kunt hem dus downlaoden en direct gebruiken! Pas eventueel naar wens de stellingen of instructies aan.

Social mediatraining: Ik like dus ik ben

Deze opdracht is afkomstig van de social mediatraining Ik like dus ik ben van Diversity Media. De training bestaat uit vier lessen over 1) Online privacy, 2) Online grenzen, 3) Wat zijn jouw online grenzen & 4) Media, nepnieuws en beeldvorming. Het doel van de training is om leerlingen inzicht te geven in hoe social media en conventionele media werken en de daarbij behorende risico`s. Maar ook om de mooie en leerzame kanten te belichten en uit te diepen. Via online quizzen, debatten en gesprekken nemen leerlingen actief deel aan de les.

Wil je de social mediatraining Ik like dus ik ben bij jou op school gebruiken? Bekijk het hier!

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams