Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over leerlingen

Houd rekening met de basisbehoeften

29/05/2020 1m

De Self-Determination Theory (zelfbeschikkingstheorie) stelt dat om tot leren te komen, er rekening moet worden gehouden met drie basisbehoeften: autonomie, relatie en competentie. Lees hier meer over deze belangrijke theorie in het onderwijs.

Relatie, competentie, autonomie

Ryan en Deci (2000) stellen dat om leerlingen effectief te laten leren (ofwel hen intrinsiek te motiveren), het belangrijk is om rekening te houden met de drie basisbehoeften: autonomie, competentie en relatie.

  • Autonomie: de drang om eigenaar te zijn van je eigen leerproces. (Let op: dit betekent niet onafhankelijk zijn van anderen). Geef leerlingen voldoende (keuze)vrijheid bij het leren, maar niet te veel.

  • Competentie: proberen het resultaat te beheersen en beheersing ervaren. Maak dingen moeilijk genoeg, maar niet té moeilijk. Spreek leerlingen aan net boven hun eigen kunnen (zie ook: zone van naaste ontwikkeling).

  • Relatie (verbondenheid): de universele wil voor interactie, verbinding en de ervaring om voor anderen te zorgen. Leren is een sociaal proces: laat leerlingen samenwerken en doe aan modelling.

Over deze tip

Deze tip komt van leer.tips, een samenwerking tussen onderwijswebsite Vernieuwenderwijs en gedragswetenschappers van Neuro Habits. Leer meer over hun diensten op deze pagina.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams