Vaknieuws nieuws & meer
opdracht Over leren

Actief leren met de Cornell-methode

09/06/2020 3m

Het is beter om actief iets met de lesstof te doen als je het leert. Daar zijn verschillende technieken voor, maar de Cornell-methode is een uitstekende manier. Laat jij leerlingen wel eens een Cornell-schema maken?

De Cornell-methode

De Cornell methode is een manier om de lesstof samen te vatten. Geef leerlingen de volgende instructies.

Maak vier kolommen op je papier.

  1. Kolom 1 Hier noteer je het onderwerp, het vak en de datum.

  2. Kolom 2 Hier schrijf je jouw aantekeningen.

  3. Kolom 3 Hier noteer je de kernbegrippen bij de aantekeningen.

  4. Kolom 4 Hier komt jouw samenvatting in enkele zinnen.

Tip: om te controleren of je de lesstof beheerst, vertel je in eigen woorden wat je geleerd hebt. Hierbij dek je kolom 2, 3 of 4 af.

Cornell-methode in de klas

Het Cornell-schema voorkomt dat leerlingen simpelweg de tekst overnemen in hun samenvatting. Het stimuleert hen om actief de lesstof te ontleden.

Vraag leerlingen bijvoorbeeld na de uitleg een een samenvatting te maken volgens het Cornell-schema. Na elke les kunnen ze de samenvatting uitbreiden. Of laat leerlingen als voorbereiding op de les een schema maken, die je samen doorneemt om te begrijpen of ze de lesstof hebben begrepen.

Nieuwsgierig?

In deze video laat een wetenschapper van de Open Universiteitnog eens zien hoe je een Cornell-schema maakt. Tim Surma legt uit waarom dit schema effectief is bij het leren.

Deze video is onderdeel van een reeks van 9 YouTube video's over effectieve studietip van de Open Universiteit. In elke video staat een andere studietip centraal. Een wetenschapper vertelt waar de tip vandaan komt en hoe de leerling het kan gebruiken tijdens het leren. In deze video vind je studietip #6. Deel de video's met je leerlingen en help hen op weg.

De Open Universiteit helpt leerlingen slimmer studeren. De tips die die de OU geeft komen voort uit wetenschappelijk onderzoek naar effectief leren. Meer informatie vind je op https://www.ou.nl/slim-studeren.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams