Snoep uit Duitsland (010-A1)
artikel

Snoep uit Duitsland (010-A1)

559
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

INFORMATIE OVER DEZE OPDRACHT

  • Thema: snoep, geschiedenis, gummibeertjes, Duitse producten

  • ERK-niveau: A1

  • Vaardigheid: luisteren

  • Werkvorm: ontbrekende getallen in een gatentekst invullen (individueel)

  • Duur: 10 minuten (5 minuten film, 5 minuten vragen)

Leerdoel

  • Kan in korte, duidelijk gesproken teksten, getallen en bekende woorden verstaan die gericht zijn aan de luisteraar. (A1)

Instructie

Bij deze opdracht gaat het om een video over de productie van Haribo. Tijdens het kijken vullen de leerlingen ontbrekende getallen in. Het is ook mogelijk om de Duitse ondertiteling aan te zetten, hoewel het Duits niet altijd foutloos is. Na het kijken zoeken de leerlingen nog meer Duitse producten op die ook in Nederland heel bekend zijn.

Het antwoordmodel vindt u in het antwoordblad 'Antwoorden THIEMO-Opdrachten' in de docentenomgeving van Thiemo onder de tab 'Methodedocumenten'.

Inleiding

Al tientallen jaren genieten kinderen en volwassenen van de goudberen van Haribo. In heel veel landen zijn ze namelijk populair. Leuk om even een blik in de keuken van Haribo te werpen om te zien hoe de productie van dit geliefde snoepje precies in zijn werk gaat. De leerlingen kijken naar een video waarbij toegelicht wordt hoe de goudbeertjes van Haribo geproduceerd worden. Er horen twee opdrachten bij deze video. Opdracht A is een luisteropdracht. Opdracht B is een opzoekopdracht op internet.

Vragen

Kijk naar “In der Haribo-Fabrik: So entstehen Gummibärchen” en beantwoord de vragen van A en B.

A Vul de ontbrekende getallen in. Lees de tekst eerst even door.

Hans Riegel is in het jaar (1) met de productie van gummibeertjes begonnen. De naam Haribo komt van de beginletters van Hans Riegel en van de productiestad Bonn. Elke dag worden er in Bonn (2) miljoen gummibeertjes geproduceerd. Het recept is een fabrieksgeheim. De productie is in alle (3) fabrieken van Haribo hetzelfde. De massa wordt eerst in vormpjes op een plaat gegoten. Op een plaat is er ruimte voor (4) gummiberen. De beertjes moeten (5) dagen drogen. Daarna worden ze glanzend gemaakt. Soms zitten er maar liefst (6) gummibeertjes aan elkaar vast. Maar dit gebeurt altijd per ongeluk.

B Haribo is niet het enige bekende Duitse merk. In de Nederlandse supermarkten vind je nog meer producten, die oorspronkelijk uit Duitsland komen. Schrijf drie producten op. Je mag hiervoor het internet gebruiken.