Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over lesgeven

Definities uitpluizen

09/06/2020 7m

Begrippen en hun definitie uit je hoofd leren. Geen ongewone aanpak van leerlingen voor hun toets. Maar definities zijn vaak lang, wollig en soms moeilijk te begrijpen. Begrijpen leerlingen dan echt wat ze leren, als ze de definities in hun hoofd stampen? Met deze aanpak maak je de definitie voor elke leerling helder.

Aan de slag

Vraag leerlingen voorbeelden te geven bij elk begrip binnen de definitie. Hierdoor is het begrip direct informatiever en makkelijker te begrijpen. De leerlingen trokken een lijn van het begrip binnen de definitie en schreven daarbij de voorbeelden.

Een voorbeeld (voorbeeld uit Wijze Lessen: 12 Bouwstenen voor Effectieve Didactiek).

De definitie is: "Jodenvervolging is gecoördineerd geweld tegen en onderdrukking van de Joodse bevolkingsgroep". De docent vroeg de leerlingen om voorbeelden te geven bij 'jodenvervolging' (bijv. rond de tweede wereldoorlog, in de middeleeuwen), 'geweld' (bijv. marteling), 'onderdrukking' (bijv. niet op bepaalde plekken wonen).

Worden er in jouw vakgebied begripen gegeven die ook om verheldering vragen? Zou deze aanpak jouw leerlingen kunnen helpen?

Meer weten over voorbeelden geven?

Deze lestip komt uit het boek Wijze Lessen: 12 Bouwstenen voor Effectieve Didactiek. Deze tip hoort bij de bouwsteen 'voorbeelden geven'. Het boek is gratis te downloaden en staat vol onderwijswetenschappelijke kennis en bijbehorende tips voor in de klas. In het boek vind je onder andere nog meer informatie over het belang van voorbeelden geven en manieren waarop je dat kunt doen.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams