7 min 53 sec
Uitleggen
Wet van Wien - stralingskromme - elektromagnetische straling - zwarte straler - stralingsintensiteit
In dit filmpje legt meneer Wietsma de stralingskromme en verschuivingswet van Wien uit. De intensiteit van het licht wat een voorwerp uitzendt is verbonden met de temperatuur van dat voorwerp. Dit wordt beschreven door de wet van Wien. Dit filmpje geeft enkele rekenvoorbeelden bij deze wet. Ook legt meneer Wietsma uit hoe je de stralingskromme moet lezen. Dit filmpje is bedoeld voor leerlingen die moeite hebben om te rekenen met de wet van Wien en het lastig vinden om met de stralingskromme te werken.
Leerdoelen:
De leerling kan in astrofysische en andere contexten de wisselwerking tussen straling en materie beschrijven en verklaren aan de hand van de begrippen atoomspectrum, absorptie, emissie en stralingsenergie.
Vragen aan de klas:
Wat is een zwarte straler?
Wij mensen hebben altijd de indruk dat koele voorwerpen blauw zijn en warme voorwerpen rood. Klopt dit?
Verklaar waarom ijzer eerst rood en daarna witgloeiend wordt wanneer je deze opwarmt.
Strikvraag: hoe ziet de stralingskromme (intensiteitsverdeling van de golflengten) eruit wanneer je een voorwerp van materiaal A (bijv metaal) en een voorwerp van materiaal B (bijv steen) gebruikt? (De intensiteitsverdeling is onafhankelijk van het materiaal waar het voorwerp van is gemaakt!)
Varieer een keer!
Lestip 1: Soorten straling
Op aarde zien we veel straling als zichtbaar licht. Er bestaat nog veel meer straling op aarde, maar die kunnen wij niet zien. Schrijf op het bord het woord straling en vraag leerlingen woorden te bedenken die hiermee te maken hebben. Denk hierbij aan zichtbaar licht, schadelijke straling, soorten golven, bronnen van de straling/het licht, toepassingen in huishoudelijk voorwerpen. Leerlingen merken snel genoeg dat overal om ons heen straling is.
Lestip 2: Zonnebrandcreme, werkt dit nou echt?
De zon zendt veel UV straling uit wat schadelijk kan zijn voor de huid. Hiervoor beschermen wij onszelf met zonnebrandcreme. Er zijn ook andere middelen om UV straling tegen te houden. Dit proefje toont aan welke middelen het beste tegen UV straling werken.
Benodigdheden: wit papier, fluorescerende stiften (oranje, geel, groen of blauw), UV lamp, zonnebrandcreme, tandpasta, vaseline, aftersun en een klaslokaal waar het licht uit kan zodat een donkere kamer ontstaat.
Neem een aantal vellen wit papier en teken hierop wat voorwerpen of mensen. Smeer daarna elk van deze voorwerpen in met elk van de middelen. Schijn met de UV lamp op het papier en schrijf op wat je waarneemt. Concludeer wat zonnebrand met UV licht doet. Je zou dit ook met verschillende soorten zonnebrandcreme kunnen doen (verschillende factoren).
Thiemo ondersteunt docenten in hun dagelijkse les.