15 min
Ervaren en differentiëren
Planetoïde - asteroïde - zwaartekracht
Lees dit artikel van New Scientist. Het artikel gaat over planetoïden en de impact die ze op aarde kunnen hebben. Volgens wetenschappers zijn onze huidige berekeningen over mogelijke inslagen van planetoïden niet correct. Is ons leven op aarde dan toch in gevaar? Dit artikel kan gebruikt worden om uit te leggen wat planetoïden zijn, wat voor invloed zij op aarde hebben en welke factoren daarbij een rol spelen.
Miljoenen jaren geleden, in het tijdperk Jura, leefden er dinosauriërs. Er kwam een einde aan dit tijdperk doordat er honderdduizenden planetoïden op de aarde neerstortten. Al decennia lang vraagt men zich af of er nog zo’n moment kan komen waarin de aarde in gevaar is.
Onze atmosfeer beschermt ons tegen vliegende voorwerpen van buitenaf. Dit is tot nu toe altijd goed gegaan. Bovendien kunnen we ons op meer manieren tegen deze rotsstenen beschermen. Bijvoorbeeld door ze te beschieten met andere rotsen en ze daarbij te vernietigen, of ze een zetje te geven waardoor ze de aarde missen. Volgens de berekeningen zou dit geen probleem moeten zijn. Bij deze berekeningen werden echter factoren als zwaartekrachtseffecten en verspreidingen van breuken niet meegenomen. Uit nieuwe simulaties werd duidelijk dat er meer nodig is om de planetoïden te vernietigen.
Leerdoelen:
De leerling kan ten minste in de context van het heelal bewegingen analyseren en verklaren aan de hand van gravitatiewisselwerking.
De leerling kan het ontstaan en de ontwikkeling van structuren in het heelal beschrijven en bewegingen in het zonnestelsel analyseren en verklaren aan de hand van fysische principes.
Vragen aan de klas :
Wat zijn de functies van de atmosfeer?
Wat voor oplossingen kun je bedenken om meteoriet- of planetoïde-inslagen te vermijden?
Hoe kunnen we ons beschermingsproces optimaliseren? (denk aan tijd winnen door een raket de ruimte in te sturen die op tijd dit soort objecten waarneemt waardoor wij snel kunnen handelen).
Varieer een keer!
Lestip 1: Rekenen met rotsen
Bereken voor verschillende massa’s van planetoïden wat de omlooptijd is rond de zon. Kies hiervoor ook drie vaste afstanden R (straal t.o.v. middelpunt zon). Laat leerlingen van te voren beredeneren welke rots de grootste omlooptijd heeft.
Lestip 2: Onderzoek naar objecten
Laat leerlingen onderzoek doen naar ons eigen zonnestelsel. Laat ze informatie zoeken over wat voor soort objecten er in de buurt rondzweven en waar de meeste van elke type zich bevinden. Denk hierbij ook aan de specificaties zoals afmetingen, leeftijd, massa, snelheden etc. Verdeel de klas in groepen die elk een categorie (bijvoorbeeld planeten, asteroïden, sterren etc.) voorbereiden en aan de rest van de klas presenteren.
Thiemo ondersteunt docenten in hun dagelijkse les.