6:51
Uitleggen
Magnetische inductie - magnetisch veld - rechterhandregel - permanente magneten - elektromagneten
Dit filmpje legt de basiskennis van het magneetveld uit. Verder geeft het filmpje enkele voorbeelden hoe het magneetveld getekend wordt indien de stroomrichting bekend is. Ook wordt de elektromagneet geïntroduceerd. Dit filmpje is bedoeld voor leerlingen die het lastig vinden om de richting van het magneetveld te bepalen (of andersom, de stroomrichting te bepalen).
Leerdoelen:
De kandidaat kan in contexten elektromagnetische verschijnselen beschrijven, analyseren en verklaren met behulp van elektrische en magnetische velden
Vragen aan de klas:
Hoe kan ik de richting van het magnetisch veld omdraaien?
Het filmpje geeft een voorbeeld van een draadlusje waar een stroom doorheen loopt. Stel: ik heb een tweede draadlusje met daartussen lampje. Wat neem ik waar wanneer ik deze dichtbij het eerste draadlusje houd?
Wat gebeurt er wanneer ik een permanente magneet in de buurt van een elektromagneet houd? (introductie Wet van Lenz).
Een elektrisch geladen deeltje heeft een elektrisch veld dat naar zich toe (positief geladen) of van zich af beweegt (negatief geladen) - ook wel elektrisch monopool. Strikvraag: bestaat er ook een magnetische monopool? Waarom wel/niet?
Varieer een keer!
Lestip 1: Appels en magneten.
Een appel bevat ijzer en is dus magnetisch. Om aan te tonen dat appels reageren op magneten is een sterke magneet nodig. Voor de opstelling moeten er twee appels aan een stokje hangen dat vrij rond kan draaien. Houd de magneet in de buurt van een appel. Die zal aangetrokken/afgestoten worden waardoor het stokje gaat ronddraaien.
Voor een opstelling zie de link.
Lestip 2: Terug in de tijd: The Hans Christian Ørsted Experiment / Ørsted’s compass
Ga met de klas terug naar de ontdekking van het fenomeen elektromagnetisme. De Deense natuurkundige Hans Christiaan Ørsted ontdekte het verschijnsel in 1820. Toen hij het kompas in de buurt van de koperen stroomdraad hield, draaide de naald in de beweging van het magnetische veld, afkomstig van de bewegende elektronen.
Benodigdheden: batterij, kompas, stroomdraad.
Voor de opstelling zie de link.
Thiemo ondersteunt docenten in hun dagelijkse les.