3 minuten
Stralingsbescherming - röntgenstraling - röntgenfotografie
Inspireren
Bijna alle leerlingen weten wat een röntgenfoto is, maar hoe werkt het? En waarom moet je er voorzichtig mee zijn? In deze clip uit een Klokhuis-aflevering laat de presentatrice zien welke maatregelen er getroffen worden om ziekenhuismedewerkers te beschermen tegen deze straling. Een mooie start van het onderwerp “stralingsbelasting”!
Leerdoelen:
De leerling kan de verschillende soorten ioniserende straling, hun ontstaan en hun eigenschappen benoemen, evenals de risico's van deze soorten straling voor mens en milieu.
Vragen aan de klas?
Waarom wordt op een röntgenfoto het bot wit en het weefsel zwart?
Waarom moeten mensen die gefotografeerd worden niet achter lood plaatsnemen?
Welke eigenschap van lood zorgt ervoor dat het zoveel gebruikt wordt in de fotokamer?
Waarom heeft een röntgenfoto wel zin bij een botbreuk en niet bij een spierscheuring?
Varieer een keer!
Lestip 1: Leerlingen in het Klokhuis
Je kunt het bovenstaande filmpje natuurlijk laten zien, maar je kunt het ook niet doen! Laat leerlingen zelf in groepjes een filmpje maken over één van de medische beeldvormingstechnieken. Als 6 groepjes een filmpje van 3 minuten maken, heeft de klas samen een Klokhuisaflevering gemaakt!
Lestip 2: 3 begrippen in 3 minuten
Vraag aan het einde van de les jouw leerlingen nogmaals naar het filmpje te kijken. Ze moeten in het filmpje 3 momenten benoemen die zij met een begrip kunnen formaliseren. Bijvoorbeeld: “Als je er te lang mee in aanraking komt, kan het schadelijk zijn.” Dit hoort bij het begrip “dosis”.
Thiemo ondersteunt docenten in hun dagelijkse les.