Schakelingen in huis
artikel

Schakelingen in huis

31
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams
  • 14 minuten

  • Vaardigheden oefenen

  • Serieschakeling - parallelschakeling - weerstand - wetten van Kirchoff - spanningsdeler - stroomdeler

In huis zijn vaak verschillende apparaten aangesloten op hetzelfde stopcontact. Toch kun je ze onafhankelijk van elkaar aan- en uitzetten. Ook moet het gebruik van elektriciteit veilig zijn. Er mag geen gevaar zijn dat er brand ontstaat en je mag niet 'onder stroom' komen te staan. Hoe zijn elektrische apparaten geschakeld en hoe is de huisinstallatie beveiligd?

Dolf Breederveld (Farel College, Amersfoort) geeft in deze video uitleg over de rekenregels in serie- en parallelschakelingen, behandelt de wetten van Kirchoff en legt uit hoe een aardlekschakelaar en een zekering werken.

Leerdoelen

  • De leerling kan stroomkringen analyseren.

  • De leerling kan voor serie- en parallelschakelingen berekeningen maken over spanning, stroomsterkte, weerstand en geleidbaarheid.

Varieer een keer!

Lestip 1: Van oefenen voor toetsen naar lesvoorbereiding
Video’s kunnen op veel verschillende fases in het leerproces ingezet worden. Wat veel gebeurt is dat leerlingen zelf op zoek gaan naar uitlegvideo’s als ze bezig zijn met het voorbereiden van een toets. Wat je ook kunt doen, is leerlingen vóór de les vragen naar een uitlegvideo te kijken. Zeker met complexe onderwerpen als de wetten van Kirchoff, kan dit veel uitlegtijd schelen in de les, waardoor de leerlingen kunnen verwerken waar jij bij bent.

Lestip 2: Skipping the classroom?
Ben je een keertje ziek, naar een nascholing of valt er een les uit door een studiedag? Niet alleen contacttijd hoeft lestijd te zijn! Gebruik een goede uitlegvideo van een collega en maak hier een specifieke verwerkingsopdracht bij. Zorg dat je in de volgende les snel kunt checken of leerlingen een video hebben gekeken en maak toch gebruik van een uitgevallen uur!