Jours de gloire
artikel

Jours de gloire

998
 • Delen
 • deel via Microsoft
  Teams
 • Kijken en luisteren

 • Leerdoel: A2 – Je kunt de hoofdpunten van een verhaal begrijpen en de plot volgen (luisteren) en je kunt culturele waarden herkennen (culturele competentie)

 • Tijdsduur: 15-20 min

Op 16 oktober 2020 werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty vermoord omdat hij Mohammedcartoons tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting had getoond aan zijn leerlingen. Enkele weken na deze moord kwam de cd 'Jours de gloire' uit, waarop bekende Franse acteurs en zangers klassieke teksten over vrijheid, gelijkheid en broederschap voordragen, de waarden achter de Franse Republiek. Een van hen is Abd Al Malik, een bekende Franse rapper, die het Franse volkslied 'La Marseillaise' brengt.

 1. Écoute le reportage du VRT sur le projet de 'Jours de gloire'. Het idee van het project komt van Sebastian Boudria, un professeur de musique. Wat wil hij met dit project bereiken?

  Reportage "Jours de gloire": bekende acteurs en muzikanten brengen 'essentiële teksten' over Frankrijk

 2. Luister naar een deel van de originele versie van de Marseillaise en de versie Aux Armes! van Abd Al Malik. Welke versie spreekt jou meer aan en waarom? Donne deux raisons et explique ta réponse en néerlandais.

  La Marseillaise: La Marseillaise "Version Courte" Parole

  Aux Armes ! - Abd Al Malik: Jours De Gloire - Aux Armes! (avec Abd Al Malik)