Lichtstralen op een spiegel
video

Lichtstralen op een spiegel

294
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Als een lichtstraal op een spiegel valt, dan kaatst deze terug. In deze video wordt alles wat een leerling moet weten over lichtstralen op een spiegel uitgelegd. Leerlingen komen meer te weten over de hoek van inval en terugval en het spiegelbeeld van een lichtstraal.

Naast uitleg over de begrippen, laat de maakster van deze video zien hoe je de terugkaatsing van een lichtstraal op een spiegel kunt construeren. Ze geeft twee manieren waarop je met je geodriehoek zelf kunt doen.

Leerdoel:

1) Je legt uit hoe het spiegelbeeld van een voorwerp dat voor een vlakke spiegel staat wordt getekend door gebruik te maken van de spiegelwet 'hoek van inval = hoek van terugkaatsing'.

2) Je construeert het spiegelbeeld van een lichtstraal aan de hand van de spiegelwet.

Begrippen:

spiegelbeeld – spiegelende terugkaatsing – blikveld – normaal – spiegelwet

Vragen aan de klas:

- Wat is de spiegelwet?

- Wat is de hoek van inval?

- En de hoek van terugkaatsing?

- Leg de normaal of loodlijn uit?

- Waarom moet je bij de hoek van terugkaatsing naar de binnenste boog van de geodriehoek kijken?

- Op welke afstand ligt het spiegelbeeld?

Varieer een keer!

Lestip 1: Tekenen op twee manieren.

Laat de leerlingen zelf drie verschillende lichtstralen op een spiegel tekenen. Leerlingen wisselen hun tekening uit met iemand anders in de klas. Vervolgens lossen ze de tekening die ze hebben gekregen op, zowel op de ‘normale’ manier als op de alternatieve geo-manier.

Lestip 2: Aan de slag met spiegels en zaklampen.

In plaats van te tekenen, zet je de leerlingen in groepjes van twee aan het werk met een echte spiegel en zaklamp. De ene leerling schijnt onder een bepaalde hoek op de spiegel, de ander berekent de hoek van het spiegelbeeld. Besteed aandacht aan de verwachtingen van leerlingen en de resultaten van het experiment. Kunnen ze de resultaten verklaren aan de hand van de leerstof?