Man on the curtain
artikel

Man on the curtain

100
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

In dit artikel lees je over een praktische toepassing van schaduw. Een leuke manier om eens van het lesboek af te wijken en met praktische voorbeelden te werken!

In dit artikel wordt de Japanse app ‘Man on the Curtain’ beschreven. Dit is een nieuw beveiligingssysteem met name voor single vrouwen. Deze app zorgt ervoor dat de schaduw van een man op je gordijn wordt geprojecteerd zodat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is. Onderaan het artikel is het promotiefilmpje van de app te zien.

Leerdoel:

1) Je beschrijft met een constructietekening beschrijven dat als licht van een uitgebreide lichtbron op een niet-transparant voorwerp valt, deze schaduw dezelfde vorm heeft en dat er een kern- en halfschaduw ontstaat

Begrippen:

lichtstraal – schaduw – puntbron – lichtbundel – vergrotingsfactor – schimmenspel

Vragen aan de klas:

- Hoe zou deze app in elkaar zitten?

- Waar zit in dit geval de puntbron?

- Is er in dit geval sprake van een convergente of divergente lichtbundel?

Varieer een keer!

Lestip 1: Toepassen en tekenen.

Laat de leerlingen een constructietekening maken van hoe deze app werkt.

Lestip 2: Schimmenspel met begrippen.

Deze app is gebaseerd op het aloude schimmenspel. Met behulp van wit laken en lamp kan je jouw leerlingen een eigen spel laten opvoeren. Verdeel de klas in groepjes en geef aan ieder groepje een begrip uit de afgelopen twee paragrafen. Na 5 minuten moeten ieder groepje dit begrip om de beurt uitvoeren, de rest van de klas raadt welk begrip er wordt uitgebeeld.

Lestip 3: Creatieve uitdaging.

Verzin je eigen app! Wakker de inspiratie bij jouw leerlingen aan en laat hen in groepjes van 3 of 4 een eigen app met schaduwen ontwerpen. In wat voor situaties kunnen schaduwen nog meer worden ingezet? Aan het eind geeft ieder groepje een posterpresentatie over hun app.