Wat is licht?
video

Wat is licht?

179
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

In dit snelle en grappige animatiefilmpje van Clipphanger (onderdeel van Schooltv.nl) wordt in anderhalve minuut uitgelegd wat licht is. Er wordt beschreven dat licht snel is, niet zwaar, en ontstaat als atomen veel energie bevatten. Daarnaast wordt Newton aangehaald en hoe hij ontdekte dat zonlicht bestaat uit een regenboog van kleuren.

Door het grappige karakter van dit filmpje is het erg geschikt om als introductie op je les te gebruiken, of als aanleiding om zelf aan de slag te gaan met licht (bekijk de lestips hieronder).

Leerdoel:

1) Je maakt enkele eigenschappen van licht zoals snelheid en ontstaanswijze inzichtelijk om te kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen.

2) Je beschrijft dat als licht op een prisma valt, het wordt gebroken in het spectrum van wit licht.

Begrippen:

regenboog – kleurenspectrum – lichtbron

Vragen aan de klas:

- Wat is licht?

- Hoe ontstaat licht?

- Wat gebeurt er als je een prisma in een straal zonlicht zet?

- Welke kleuren kunnen wij niet zien? Hoe komt dat?

- Hoe snel verplaatst licht zich?

Varieer een keer!

Lestip 1: One minute pitch.

Met deze werkvorm oefenen leerlingen met de vaardigheden onderzoeken en presenteren, binnen een natuurkundig onderwerp.

In het filmpje wordt gesproken over Newton. Wie was dit precies en wat heeft hij allemaal gedaan? En waarom was hij zo belangrijk voor de wetenschap? Geef leerlingen de tijd om op onderzoek uit te gaan. Ze bereiden een pitch van één minuut over Newton voor. Hierin overtuigen ze de anderen waarom Newton de belangrijkste wetenschappen ooit was (of ze het er nu mee eens zijn of niet!). Tips voor het geven van een overtuigende pitch vind je in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=5HkNnN5iQIc

Lestip 3: Verdiepende vraag.

Ga de diepte in met deze onderzoeksvraag: ultraviolet en infrarood kunnen wij niet zien, maar op welke manieren kunnen wij dit wel waarnemen?