Aan het eind van de regenboog
artikel

Aan het eind van de regenboog

135
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

In dit filmpje rijdt een nieuwsploeg van een Amerikaanse zender exact door de plaats waar een regenboog de grond raakt. Daar vinden ze helaas geen pot goud, maar wat vinden ze daar wel? Een mooi en grappig filmpje, waarin het begin van een regenboog wordt gefilmd. Het filmpje duurt minder dan een minuut, dus is makkelijk in te zetten in de les. Onder dit filmpje vind je nog meer spectaculaire filmpjes van regenbogen, onder andere van een walvis die een regenboog spuit en een prachtig ronde regenboog.

Leerdoel: 1) Je beschrijft dat als licht op een prisma valt, het wordt gebroken in het spectrum van wit licht vergelijkbaar met de kleuren van de regenboog.

Begrippen: regenboog – kleurenspectrum – lichtbron – weerkaatsen – licht

Vragen aan de klas: - Hoe ontstaat een regenboog? - Wat denk je dat de filmploeg aantreft aan het einde van de regenboog? (vraag stellen voordat je het filmpje laat zien) - Verklaar waarom er alleen maar regen is daar waar de regenboog de grond raakt? - Hoe kan het dat je vanuit de lucht een cirkel in plaats van een boog ziet?

Varieer een keer!

Lestip 1: Voorkennis activeren.

Voordat je het filmpje laat zien, vraag je aan jouw leerlingen wanneer ze voor het laatst een regenboog hebben gezien en in welke (weers)omstandigheden dit was. Na het kijken van de video kom je hierop terug. Kunnen leerlingen nu verklaren waarom ze toen een regenboog zagen?

Lestip 2: Zelf ontdekken. Door deze werkvorm voor het kijken van het filmpje in te zetten, laat je leerlingen ontdekkend leren. Je kunt je ook richten op toepassen van kennis door het filmpje te tonen voor je deze werkvorm inzet.

Laat jouw leerlingen in groepjes van 3 of 4 op zoek gaan naar een regenboog, een echte of in bijvoorbeeld een sproeier/fontein. Voordat ze op pad gaan, laat je ze in hun groep plekken bedenken waar ze een regenboog zouden kunnen vinden. Bij terugkomst geeft ieder groepje een kleine presentatie bij de foto die ze van deze regenboog hebben gemaakt, waarin ze vertellen hoe de regenboog is ontstaan en waarom ze op die plek zijn gaan zoeken.