Vaknieuws nieuws & meer
artikel ThiemeMeulenhoff

Zelfi: nieuwe app om leerlingen zelfstandig te laten leren

26/08/2020 5m

In de afgelopen corona-tijd werden leerlingen misschien wel meer dan ooit geacht om zelfstandig te leren en hun huiswerk te plannen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar wel ontzettend belangrijk. Daarom hebben gedragspsychologen een nieuwe app ontwikkeld: Zelfi. De app helpt leerlingen om zelfstandig een goede gewoonte te maken van plannen, concentreren, studeren en reflecteren.

Zelfi: zelfstandig en selfie

Zelfi staat voor de combinatie van 'zelfstandig' en 'selfie', want uiteindelijk leren leerlingen om zelfstandig te plannen, concentreren en reflecteren. De app is ontstaan uit een samenwerking tussen gedragspsychologen van het Habit Lab van de Universiteit van Amsterdam, Neuro Habits en Leer.tips. Zelfi is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes die ten grondslag liggen aan gewoontevorming, de reflectiecyclus en de werking van het geheugen.

Reacties

Uit onderzoeken op vijf middelbare scholen bij meer dan 400 leerlingen blijkt dat Zelfi effect heeft: een kwart van de leerlingen ging erop vooruit wat betreft plannen, concentreren, leren en reflecteren. Leerlingen noemden o.a. deze punten:

  • “Reflecteren, zien wat ik eigenlijk allemaal heb gedaan en of ik alles wel af heb”

  • “Ik ben meer met wiskunde bezig geweest dan ooit, ook al ben ik er niet zo goed in.”

  • “Door al die berichtjes werd je er steeds aan herinnerd, waardoor je er bewust mee aan de slag gaat. Dat heeft mij vooral geholpen!”

Meer weten?

David Maij, gedragspsycholoog bij Neuro Habits, heeft zeven blogs geschreven over het ontwikkelen van Zelfi en de principes waarop de app gestoeld is. In zijn nieuwste blog geeft hij een beknopte samenvatting van het project en verwijst hij je door naar de andere blogs. Neem ook een kijkje op de website van Zelfi voor meer informatie en mogelijkheden voor jouw school.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams