Vaknieuws nieuws & meer
artikel ThiemeMeulenhoff

Marten en Oopjen

30/04/2021 5m

In 1634 schilderde Rembrandt een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit, ze waren toen ongeveer 23 en 21 jaar. Het Rijksmuseum was blij en trots met de komst van deze prachtige portretten. Maar weinig mensen weten dat er een verhaal van slavernij bij hoort. Leerlingen gaan in deze opdracht dit verhaal vertellen aan de bezoekers.

Download de afbeelding.

De opdracht

Je ziet aan de kleding en de omgeving dat het stel schatrijk was. Zwart was in die tijd heel chic. De broek van Marten was mode voor rijke mannen, net als de kanten kraag en de zijden kousen. Er ligt bijvoorbeeld ook marmer op de vloer, wat heel bijzonder was voor die tijd. In 2015 werden de portretten samen met het Louvre gekocht voor 160 miljoen euro. Het portret van Marten is officieel van Nederland en het portret van Oopjen van Frankrijk. Afgesproken is dat de portretten nooit los van elkaar zullen worden tentoongesteld. Sinds 2016 hangen ze in het Rijksmuseum.

Bekijk de video over de portretten van Marten en Oopjen. Welk verhaal over slavernij vertellen ze? Hoe zouden leerlingen dat verhaal vertellen aan de bezoekers? En waarom vinden zij het belangrijk dat bezoekers dit verhaal kennen? Laat leerlingen kiezen voor Marten of Oopjen. Laat hen voor dit portret een nieuw tentoonstellingsbordje maken voor in het museum.

Tips voor het maken van het bordje

Schrijf op elk bordje:

  • Wie er op het portret te zien is.

  • Korte achtergrondinformatie over de geportretteerde. Zoek eventueel op internet naar meer informatie.

  • Wat dit schilderij van Rembrandt bijzonder maakt.

  • Welk verhaal van slavernij bij dit portret hoort.

  • Je tekst heeft maximaal 60 woorden, dat is hetzelfde als de tekst bij de bordjes in het museum zelf.

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams