Vaknieuws nieuws & meer
artikel Over leren

MAG IK EVEN JULLIE AANDACHT!? Concentreren kun je leren

29/05/2020 3m

Heb je leerlingen in je klas die door hun telefoon moeite hebben met leren en concentreren? Thiemo zocht met neurowetenschappers uit wat je ze kunt meegeven als tip!

Tip: bescherm je concentratie tegen digitale afleiding

Elke keer als je een notificatie binnen krijgt van Instragram, Whatsapp, Snapchat of voor een mailtje, wordt je aandacht daar automatisch naartoe getrokken. Zo zit je brein nu eenmaal in elkaar. Tijdens het leren is dit een groot probleem. Het kost je brein energie, je gaat uitstelgedrag vertonen en het duurt soms een paar minuten voordat je concentratie weer helemaal terug is. Zet daarom je notificaties altijd uit (ook op je laptop) en zet tijdens het leren je smartphone op de vliegtuigstand. Op deze manier word je niet verleid om toch even je berichtjes te checken of een appje te beantwoorden. Uiteindelijk ben je zo sneller klaar met je leerwerk en heb je meer vrije tijd over voor leuke dingen :)

Neuro habits

Deze tip is samen met het bedrijf Neuro Habits opgesteld. Neuro Habits helpt docenten en leerlingen om effectief studiegedrag te bevorderen. Dit doen ze aan de hand van de wetenschap en gericht op resultaat: door workshops te geven, gedrag te meten en in kleine stappen te verbeteren. Ook zijn ze bezig met het ontwikkelen van een mobiele applicatie die leerlingen helpt met plannen, concentreren en reflecteren.

Vind je het leuk om hier verder mee aan de slag te gaan? Kijk op de website of stuur een mailtje naar info@neurohabits.nl

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams