Vaknieuws nieuws & meer
artikel ThiemeMeulenhoff

De waarde van kunst

05/05/2022 20m

De Nederlandse regering heeft De Vaandeldrager gekocht omdat ze het een belangrijk kunstwerk vindt. De waarde van kunst wordt soms uitgedrukt in geld, dus de prijs die betaald is voor het kunstwerk. Maar er zijn meerdere manieren om te kijken naar de waarde van een schilderij als De Vaandeldrager. De leerlingen gaan hierover nadenken en aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek over de waarde van kunst.

De opdracht

Bekijk de video over De Vaandeldrager van Rembrandt. De leerlingen gaan met elkaar in gesprek over de waarde van kunst aan de hand van de volgende vragen en stellingen. Geef de context en stel de vraag of geef de stelling aan de klas. Laat verschillende leerlingen aan het woord. Herinner de leerlingen er in dien nodig aan dat ze dus bij ‘waarde’ niet alleen aan geld denken. Vraag waarom ze het wel of niet eens zijn met een stelling.

 • Waarom iets waardevol voor je is, heeft niet alleen met geld te maken.
  Vraag: welk kunstwerk of object in jouw huis is voor jou waardevol? Denk ook aan gedichten, recepten, kleding, een foto, een meubelstuk, etc.
  Vraag: zou je dat object verkopen voor 10.000 euro? Waarom wel of waarom niet?
  Vraag: welke waarde heef dit object voor jou? Heeft het met geld te maken? Of is het emotionele waarde?

 • De Vaandeldrager is gemaakt door Rembrandt, een van de beroemdste schilders van de wereld, en afkomstig uit Nederland.
  Stelling: het is belangrijk dat de (kunst)werken van beroemde Nederlandse kunstenaars ook in Nederland te zien zijn.
  Stelling: het is belangrijk dat beroemde kunstwerken gratis te zien zijn voor het publiek.

 • De schilderijen van Rembrandt passen in een bepaalde tijd. Ze zijn dus niet alleen mooi om te zien, maar hebben ook hun plek in de geschiedenis.
  Stelling: oude kunstwerken moeten altijd bewaard blijven.
  Stelling: oude dingen, zoals gebouwen en bomen, moeten ook bewaard worden omdat ze zo oud zijn en iets vertellen over onze geschiedenis.

 • Er zijn verschillende redenen om een kunstwerk aan te kopen en tentoon te stellen. Bijvoorbeeld omdat er een belangrijk persoon is afgebeeld.
  Vraag: wiens portret verdient volgens jou een speciale plek in een museum?

Deel met je collega’s
deel via Microsoft Teams