Kijkopdracht
In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om een portret te laten schilderen als je getrouwd was, eigenlijk net zoals je tegenwoordig een foto laat maken tijdens je huwelijk. Het verschil met tegenwoordig is dat in die tijd de man links en de vrouw rechts op losse doeken werden geportretteerd. Kijk maar naar de Portretten van Marten en Oopjen (1634), gemaakt door Rembrandt van Rijn. Dit schilderij door Frans Hals wijkt af van die traditie en is daarom bijzonder, omdat Isaac Massa en zijn vrouw Beatrix van der Laen op één doek zijn afgebeeld. Hoewel ze beiden kostbare zwarte kleding dragen, en zij ook nog een grote plooikraag, liggen ze er relatief informeel bij. Niet stijfjes kijkend, maar ontspannen lachend zijn ze afgebeeld. Er zijn daarnaast allerlei symbolen door Frans Hals toegevoegd die verwijzen naar het huwelijk.
Welke symbolen voor het huwelijk kan jij vinden op dit schilderij?
En welke hedendaagse symbolen van het huwelijk zie je op het schilderij niet?
Tip: op deze pagina van de website Rijksstudio vind je meer informatie.
Antwoorden:
Rechts op achtergrond is een liefdestuin afgebeeld en een distel met de bijnaam ‘mannentrouw’ is links van de man afgebeeld.
Suggesties: trouwringen, bruidstaart, witte trouwjurk, corsages. Maar ook antwoorden uit andere culturen en tradities zijn van toepassingen.
Doe-opdracht
In de eregalerij van het Rijksmuseum hangt nog een beroemd huwelijksportret: Het Joodse Bruidje (ca. 1665 – 1669), gemaakt door Rembrandt van Rijn. Zowel Het huwelijksportret van Frans Hals als Het Joodse Bruidje van Rembrandt laat een bruidspaar zien, maar de emoties die de werken uitstralen verschillen sterk van elkaar.
Om dit verschil in emotie weer te geven, is de opdracht om bij elk werk een nummer te kiezen dat jij vindt passen bij de emotie van de werken. Kies één nummer bij Het Huwelijksportret van Frans Hals en één nummer bij Het Joodse Bruidje van Rembrandt. Deel je gekozen nummers in een playlist die je klassikaal samenstelt.
Je kunt klassikaal raden welk nummer bij welk schilderij hoort. Degene die het nummer gekozen heeft, kan vervolgens vertellen bij welk schilderij het nummer hoort en waarom hij/zij juist dit nummer heeft gekozen.
Thiemo ondersteunt docenten in hun dagelijkse les.