De magere compagnie (1637) door Frans Hals
artikel

De magere compagnie (1637) door Frans Hals

1.87k
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Kijkopdracht

De schutters zijn trots poserend afgebeeld op het schilderij. Ze dragen uiteraard de laatste mode. Hierbij hoort een witte kraag. Grofweg kan je twee verschillende soorten zien.

  1. Wat is het verschil tussen de twee soorten kragen?

  2. Vaak is een modeuiting bedoeld voor een bepaalde groep mensen. Jongeren bijvoorbeeld. Kun je uit het schilderij afleiden voor welke groepen de twee soorten kragen waren?

Antwoord:

  1. Je ziet dikke plooikragen en platte kragen

  2. Met name de oudere mannen dragen de dikke plooikragen, de jongere mannen de platte kragen.

Doe-opdracht

In schutterstukken, zoals De magere compagnie, worden rijke burgers met macht getoond. Vaak dragen ze de nieuwste mode en worden statig, soms zelfs wat arrogant afgebeeld. Bekijk deze video om meer te leren over de kenmerken van schuttersstukken.

Ook in onze tijd worden machtige mensen vaak als groep afgebeeld, bijvoorbeeld op foto’s. Verzamel tien foto’s (of schilderijen) van (groepen) machtige mensen.

  • Bedenk tien instanties, bedrijven, organisaties die volgens jou machtig zijn en zoek online een afbeelding van de bestuurders ervan.

  • Verwerk de tien afbeeldingen in een PowerPointpresentatie. Schrijf bij elke afbeelding wie we op de afbeelding zien (bijv. het bestuur van ...) en waarom jij deze instantie hebt gekozen. Waarover heeft die specifieke groep mensen die is afgebeeld de macht?

  • Op de laatste dia vertel je wat je is opgevallen over de manier waarop macht nu wordt verbeeld. Hoe staan de mensen afgebeeld? Wat dragen ze? Waaraan zie je dat dit machtige mensen zijn? En wat zijn de belangrijkste verschillen met de schutterstukken uit de Gouden Eeuw, zoals De magere compagnie?

Bespreek klassikaal welke verschillen en overeenkomsten er naar voren komen in jullie mini-tentoonstellingen.

leerdoelen

  • 4.3. Opkomst van de stedelijke burgerij en toenemende zelfstandigheid van steden