Portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit (1634) door Rembrandt van Rijn
artikel

Portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit (1634) door Rembrandt van Rijn

987
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Kijkopdracht

Dit koppel heeft zich laten schilderen als echte royalty. Ze waren niet koninklijk, maar wel even ambitieus. Je kunt de portretten op deze website gedetailleerd en met extra informatie bekijken.

Marten en Oopjen wilden graag laten zien dat ze tot de ‘upper class’ behoorden. Vooral met hun kleding. Zwart was bijvoorbeeld ontzettend duur en daarmee liet je zien dat je geld en stijl had. En wat te denken van de sieraden die ze dragen?

  1. Kijk goed naar hoe ze poseren. Hoe is hun houding en hoe is de compositie van het portret?

  2. Zoek een foto van hedendaagse royals die hier zo goed mogelijk op lijken. Welke overeenkomsten en verschillen vallen op?

  3. Kan je een nieuwe trend ontdekken waarop de Nederlandse koninklijke familie zich tegenwoordig laat afbeelden? Waarom zouden ze dat doen? Wat willen ze uitstralen, denk jij?

Doe-opdracht

Bekijk deze website en leer meer over de kleding van Marten en Oopjen. Zij hebben niet zomaar wat aangetrokken. Op hun portretten hebben ze de laatste mode aan en dit willen ze graag laten zien.

  1. Duik je eigen kast in. Kies een outfit waarin jij je prettig voelt. Het hoeft natuurlijk niet de laatste mode te zijn. Het zou bijvoorbeeld ook je sportoutfit kunnen zijn, of juist je chill-kleding die je graag draagt wanneer je op de bank hangt. Kies een outfit die iets zegt over wie jij bent, wat je zoal doet of wat bijvoorbeeld je hobby is.

  2. Maak daarna een trots portret van jezelf ‘ten voeten uit’. Welke pose hoort daar tegenwoordig bij? Hoe voelt het om net zo te staan als Marten en Oopjen? Zou een ‘Marten-en-Oopjen’-pose het goed doen op social media?

leerdoelen

  • 6.2. Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland