Nachtwacht (1642) door Rembrandt van Rijn
artikel

Nachtwacht (1642) door Rembrandt van Rijn

1.87k
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Kijkopdracht

Ergens tussen de drukke en levendige menigte heeft Rembrandt ook zichzelf afgebeeld. In deze kijkopdracht ga je op zoek naar Rembrandt. Ga hiervoor naar de website Rijksstudio, waar je het schilderij in hoge resolutie goed kan bekijken.

Denk jij te weten waar Rembrandt staat? Download de Nachtwacht dan via de website Rijksstudio en omcirkel op je computer of je mobiel de plek waar jij denkt dat Rembrandt zichzelf heeft afgebeeld. Stuur deze afbeelding naar je leraar en krijg te horen of je het bij het rechte eind had.

Tip: Wil je weten hoe Rembrandt eruitzag, bekijk dan hier één van Rembrandts vele zelfportretten.

Antwoord:

Je vindt het antwoord op deze pagina van de website Beleef de Nachtwacht.

Doe-opdracht

Maak een meme van de Nachtwacht waarin de kapitein iets tegen de luitenant zegt. De meme moet grappig zijn, maar moet ook een interessant weetje over de Nachtwacht vertellen. Op de website Beleef de Nachtwacht kan je van alles over de Nachtwacht leren en kan je inspiratie opdoen voor een goed weetje voor in je meme.

Je kunt hier een voorbeeld-meme zien. En hier kan je een afbeelding van de Nachtwacht vinden met twee lege tekstballonnetjes. Je kunt via allerlei apps op je telefoon makkelijk zelf memes maken. Je kunt een afbeelding van de Nachtwacht downloaden op de website Rijksstudio en deze gebruiken als basis voor je eigen meme. Vergelijk klassikaal jullie memes. Welke vinden jullie het beste geworden?

leerdoelen

  • 6.2. Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland