Het vrolijke huisgezin (1668) door Jan Steen
artikel

Het vrolijke huisgezin (1668) door Jan Steen

1.87k
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Kijkopdracht

Jan Steen schilderde graag huiselijke taferelen, waarbij een hond niet mocht ontbreken. Heb je de hond op dit schilderij al gezien?

  1. Kijk goed hoe hij eruitziet. Van welk ras is deze hond, denk jij? Ga online op zoek naar het hondenras dat jij het beste vindt passen bij de afgebeelde hond en zoek ook hierbij een goede afbeelding.

  2. Honden komen vaak voor op zeventiende-eeuwse schilderijen met huiselijke scènes. Het afbeelden van een hond op een schilderij stond in de tijd van Jan Steen vaak symbool voor iets anders. Kan jij (online) vinden wat de symbolische betekenis is van een hond op een schilderij?

Antwoord:

  1. Het gaat in dit geval om een kooikershondje.

  2. Soms staat het dier symbool voor (huwelijkse) trouw of waakzaamheid en soms is het een waarschuwing tegen onzedelijk of wild gedrag.

Doe-opdracht

Met de term ‘een huishouden van Jan Steen’ wordt vaak een rommelig, maar gezellig huishouden bedoeld. Maak zelf een huishouden van Jan Steen door een collage te maken van foto’s uit kranten, magazines, of van geprinte afbeeldingen die je online vindt. Je kunt allerlei spullen, mensen en andere zaken die je terugziet in de ‘huishoudens van Jan Steen’ uitknippen. Maak van al je knipsels een nieuw ‘huishouden van Jan Steen’ in de vorm van een collage. Kijk voor meer ‘huishoudens van Jan Steen’ op deze pagina op de website Rijksstudio.

Welke vijf dingen zie je in bijna alle ‘huishoudens van Jan Steen’ terug? Laat deze vijf dingen ook terugkomen in je eigen ‘huishouden van Jan Steen’.

Als je klaar bent met je collage, maak er dan een foto van en stuur je foto op naar je leraar. Klassikaal kunnen jullie de collages vergelijken. Welke onderliggende les kunnen jullie in de huishoudens van de anderen ontdekken?

leerdoelen

  • 6.2. Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland