Het Melkmeisje (ca. 1660) door Johannes Vermeer
artikel

Het Melkmeisje (ca. 1660) door Johannes Vermeer

1.44k
  • Delen
  • deel via Microsoft
    Teams

Kijkopdracht

In de schilderijen van Van Vermeer valt het licht op een natuurlijk manier op de mensen en objecten. Bij Het Melkmeisje zie je het licht bijvoorbeeld weerkaatsen op de broodmand en de rand van de melkkan.

Bekijk Het Melkmeisje op deze site en zoom goed in op de objecten waar het licht op weerkaatst. Kan je ontdekken op welke manier Vermeer het lichteffect heeft geschilderd?

Tip: Beluister op de site ook het audiofragment bij Het Melkmeisje en ontdek het antwoord.

Antwoord: Om het weerkaatsen van het licht op bijvoorbeeld het brood te bereiken, zette Vermeer als laatste handeling kleine lichtvlekjes op zijn schilderijen.

Doe-opdracht

Kijk nog eens goed naar Het Melkmeisje. Bedenk welke geluiden je zou horen als je bij het melkmeisje in de keuken zou staan. Zijn er misschien nog andere mensen in de ruimte aanwezig? Het gebroken raampje zorgt er misschien voor dat ook geluiden van buiten hoorbaar zijn. Hoe zou het klinken wanneer er een kar voorbij komt rijden over de keien?

Maak een geluidsopname met je mobiel in jouw eigen keuken. Wat is daar te horen? Is er iemand koffie aan het zetten? Is de vaatwasser bezig? Staat er muziek op? Hoor je de stad op de achtergrond? Of juist de vogels in de tuin?

Stuur de geluidsopname naar je docent. Beluister en bespreek klassikaal de verschillen in de geluidsopnames. Kunnen klasgenoten raden welke opname in jouw keuken is gemaakt?

leerdoelen

  • 6.2. Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland
  • V.2.1. Standplaatsgebondenheid