De bedreigde zwaan (ca. 1650) door Jan Asselijn
artikel

De bedreigde zwaan (ca. 1650) door Jan Asselijn

1.26k
 • Delen
 • deel via Microsoft
  Teams

Kijkopdracht

 1. Er staat niet alleen een zwaan op dit schilderij. Er staan ook woorden op. Welke drie woorden kan je ontdekken?

 2. Eén van de woorden is de naam van een officiële functie. Wat hield deze functie in?

Antwoord:

 1. 1. De vijand van de staat, 2. De raadspensionaris, 3. Holland.

 2. Raadspensionaris: hij was de belangrijkste ambtenaar van de Republiek en adviseur van de gewesten Holland en Zeeland. De eerste raadspensionaris van de Republiek was Johan van Oldenbarnevelt.

Doe-opdracht

De bedreigde zwaan is een populair schilderij onder de bezoekers van het Rijksmuseum. De zwaan staat in een spectaculaire en spannende pose op het schilderij en door de witte kleur knalt de zwaan echt van het doek af. Het is daarmee een belangrijk beeldmerk geworden voor de collectie van het Rijksmuseum. Je ziet het werk dan ook op veel producten in de webshop van het museum. Je kunt hier een overzicht vinden.

Bedenk en ontwerp een nieuw product met De bedreigde zwaan als inspiratie dat verkocht kan gaan worden in de museumshop van het Rijksmuseum.

 • Begin je ontwerpopdracht door tien dingen op te schrijven die in je opkomen wanneer je naar het schilderij kijkt. Alles wat je opschrijft is goed, er zijn geen foute antwoorden. Gebruik die tien associaties om tot een origineel en passend nieuw product te komen dat past bij het schilderij.

 • Maak een ontwerp van het nieuwe product. Dit kan op de computer, maar je kunt ook de afbeelding van De bedreigde zwaan downloaden via de website Rijksstudio, printen en vervolgens een prototype maken van het door jou bedachte product.

 • Maak een foto van je prototype, of sla je digitale ontwerp op en stuur dit naar je leraar. Bespreek klassikaal jullie ontwerpen en kies een top-3 van beste, mooiste, of meest opvallende ontwerpen.

leerdoelen

 • 6.2. Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland